Основателят и създател на Международния фолклорен фестивал инж. Емил Павлов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“

Велико Търново. Основателят и създател на Международния фолклорен фестивал инж. Емил Павлов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“. Това се случи по време на тържествената сесия на Общински съвет – Велико Търново по повод празника на града 22 март, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Номинацията е предложена от инициативен комитет. „Създаденият от г-н Павлов, в партньорство с Община Велико Търново, Международен фолклорен фестивал „Велико Търново“ е мащабно събитие, което за своите 21 издания се превърна в традиция и емблема за нашия град. Фестивалът има значителен принос за града в областта на културата, както и популяризирането на град Велико Търново, не само в национален и европейски, но и в световен мащаб“, цитира предложение председателят на комисията и председател на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци бяха връчени от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.

„За мен е голяма чест да получа най-високата награда на град Велико Търново. Тази чест аз приемам с голяма благодарност. Тази награда е не само за себе си, но и за целия ми екип. За нас е задължения за в бъдеще да продължим устойчиво да организираме този фестивал, да продължим да представяме културата, бита на народите от целия свят. Имаме още много какво да покажем. Гордеем се с това, че успяхме да превърнем великотърновския фестивал в един от най-значимите в света, защото Велико Тънроов го заслужава. Велико Търново е не само богат на историческо наследство град, а и столица на фестивалния и на културния туризъм в страната“, посочи инж. Емил Павлов.

Емил Павлов е председател на Националната секция на ЦИОФФ за България. Учредител е на наградата „Златна кобилица“, която се дава от фондация „Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – ЦИОФФ“. Отличието се дава за принос в съхраняването на нематериално културно наследство на личност и институция.

Надежда КРЪСТЕВА