Основният грип, индетифициран до момента е субтип A (H3N2), наречен още “Хонконг”

За резултатите от  епидемичната обстановка в Бургас през януари и да очакваме ли нова грипна вълна,  Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Елица Карагьозова от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Бургас.

 Фокус: Бургас все още ли е в предепидемична обстановка? Какво показват последните стойности?

Елица Карагьозова: Регионална здравна инспекция РЗИ-Бургас извършва ежедневен анализ на регистрираните случаи и заболеваемостта от остри вирусни инфекции (ОВИ) и грип, както и съобщените усложнения. За периода от 9 до 15 януари 2017 година са съобщени 270 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, а за периода от 2 до 8 януари 2017 година случаите са били 384. Броят на заболелите намалява благодарение на превантивните мерки за ограничаване контактите при учениците, обявените допълнително неучебни дни, което до известна степен способства за намаляване темповете на разпространение на ОРЗ.

Фокус: Децата вече тръгнаха на училище. Следите ли каква е заболеваемостта при тях?

Елица Карагьозова: Ежедневният анализ на регистрираните случаи от остри вирусни инфекции се прави по възрастови групи. Към момента най-висока е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 годишна възраст, следвани от заболеваемостта при децата между 5 и 14 годишна възраст. Данните за заболеваемостта по възрастови групи показват, че разпространението на остри респираторни заболявания е основно сред децата и то в ученическа възраст. Няма постъпила информация за отсъстващи ученици над 30% по повод ОРЗ и грип към 16 януари 2017 година.

Фокус: Отшумя ли вече щамът “Хонконг” и да очакваме ли нова грипна вълна, каквато по принцип има в края на месец януари?

Елица Карагьозова: С началото на грипния сезон, освен проследяване на случаите на заболели от остри респираторни заболявания се вземат и проби за доказване на грипни вируси, които се изпращат за изследване в Националната референтна лаборатория (НРЛ) “Грип и ОРЗ” на  Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). От правените изследвания е индетифициран основно субтип A /H3N2/.

Фокус: Вашите препоръки?

Елица Карагьозова: През есенно-зимния период грипът е най-тежката остра вирусна инфекция, протича с голям брой усложнения при ненавременно започнато лечение. Препоръчително е при възможност да се избягват помещения на затворени пространства със струпване на много хора.

Клиничната картина на грипа се характеризира с остро начало – висока температура – 38-39 градуса, главоболие, втрисане, мускулни болки и болки в ставите, болки в гърлото, хрема, кашлица. Ако правилното лечение започне до 48 часа от началото на симптомите, ефективността на специфичните противогрипни лекарства е много висока. Не трябва да се прилага самолечение, тъй като инфекцията дава тежки усложнения, като при децата те са често отити, ларингити, бронхити и пневмонии, а при възрастните – пневмонии, миокардити, перикардити и неврологични усложнения. Препоръчва се редовно проветряване на помещенията, здравословно хранене и навременно търсене на лекарска помощ за диагностика, и лечение.

Мария ДИМИТРОВ