Остров Света Анастасия ще посреща гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие в първото издание на „Биле фест“

Снимка: Община Бургас

Бургас. Остров Света Анастасия ще посреща гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие в първото издание на „Биле фест“ – фестивал, посветен на билките. Това съобщиха от община Бургас. Фестивалът ще се проведе на 15 и 16 юни.
Повече от 50 участника ще се представят в събитието с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. В допълнение посетителите ще се запознаят с народни ритуали и илачи. Съпътстващата художествена програма ще възкреси силата на празника Еньовден, отбелязван по нашите земи от древността. Билкови отвари ще забъркат специалисти от близо и далеч. От островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. Кримският чай – билка, която расте на Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите. На острова ще могат да се закупят свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки, цветя и български шевици.
За да е истински празнично и българско настроението по време на „Биле фест“, ансамбъл „Странджа“ ще заплени публиката с фолклорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ „Панчо Владигеров“.
Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки.
В кухнята на ресторант „100 години назад“ подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган, и босилек. Екипът на острова ще представи медената лимонада с кримски чай и свежа мента като хита на лято 2019. Очаквайте още много изненади.

На 15 и 16 юни кораб „Анастасия“ ще пътува с часове на тръгване:
10.00, 11.30, 13.30, 15.00 и 17.00.

Необходима е предварителна резервация на телефон 0882004124 или е-mail: reservations@gotoburgas.com.