Отвори врати петото издание на Националния Фестивал за стари градски песни „Георги Бейков“ в Свищов

Свищов. За пети път Свищов събра любителите на стари градски песни, за да вземат участие в Националния фестивал, носещ името на един от най-изявените български певци на стари градски песни Георги Бейков, съобщават от пресцентъра на Общината.

Като председател на журито, неговият син Никола Бейков благодари на община Свищов за усилията, които полага при реализиране на фестивала, а на всички участници за любовта, с която съхраняват хубава стара градска песен. Той информира присъстващите, че тази година ще има още две награди – за най-възрастен и най-млад участник, като сподели, че идеята за това е дошла от семейство негови роднини от село Българско Сливово, които са предоставили сумата от 100 лева, за да се добави още една награда към статута на Фестивала. Журито взема решение наградите да станат две и така в тазгодишното издание непредвидено награди ще получат още две категории участници. След благодарствените думи на Никола Бейков, Петият Национален Фестивал за стари градски песни бе открит официално от кмета на община Свищов Генчо Генчев, който сподели, че всички участници ще си тръгнат от Свищов с диск, на който са записани изпълнения на прочутия Георги Бейков и така част от него ще стигне до всяко кътче на нашата страната.

Вокална група „Ставерчанка” при НЧ „Васил Левски–1898”- с. Ставерци даде старт на фестивала с песента „Ръми дъждец“, след което започнаха изпълненията на старите градски песни.