Отец Андон Шавулев: Новият боксов ринг в Благоевград нямаше да съществува без подкрепата на кмета д-р Атанас Камбитов

Отец Андон Шавулев, свещенослужител, президент и треньор на Боксов клуб „Пирин“, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Отец Шавулев, Община Благоевград подготви нов боксов ринг за боксовете клубове в града. Разкажете ни повече за новата придобивка.

Отец Андон Шавулев: Този нов ринг нямаше да съществува, ако не беше кметът д-р Атанас Камбитов. Той е основната причина той да съществува, както и новата боксова зала в парк „Македония“. Това е тренировъчен ринг, който е копие на тренировъчния ринг в залата на Кубрат Пулев. Единствено не знам каква е настилката там, но нашата настилка е много качествена и е с дебелина 4 см. Новата зала е за всички боксови клубове, само трябва да се разберат всички, които ще ползват залата за нейното почасово ползване. Нека да благодарим на кмета за това, а също така не бива да забравяме и че общинският боксов ринг, който е с олимпийски размери и на който се провеждат само официални състезания, също е придобит благодарение на кмета Камбитов.

Фокус: Искане на спортистите ли беше този нов боксов ринг или беше инициатива на ръководството на Общината?

Отец Андон Шавулев: Не, много отдавна имаше нужда от една такава боксова зала и ръководството на Община Благоевград, в лицето на кмета, откликна и беше поръчан ринга. Основният двигател за това беше д-р Камбитов, който още по време на предишния си мандат беше решил да се направи една такава обща зала за ползване от всички клубове.

Фокус: Колко боксови клубове всъщност има в Благоевград?

Отец Андон Шавулев: Три са лицензираните – БК „Македония“, БК „Тайсън“ и БК „Пирин“.

Фокус: Вие сте треньор и президент на Боксов клуб „Пирин“. Колко души тренират в него?

Отец Андон Шавулев: Това е относително, защото всяка година бройката е различна. От миналата и по-миналата година имаме известен спад в броя на трениращите. Около 20 деца тренират при нас.

Фокус: Има ли интерес от страна на момичетата към бокса?

Отец Андон Шавулев: За радост от миналата година се възобнови интереса от страна на момичетата, може би благодарение на нашата шампионка в близкото минало Мария Джунджарова, която води тренировката на девойките и на подготвителните групи на най-малките момчета. Преди години имахме един от най-силните женски отбори за България. Направихме Европейски вицешампион за девойки и две бронзови медалистки. Вицешампионката на Европа и една от бронзовите медалистки бяха от  Дома за деца, а третото момиче беше едно много упорито момиче от ПМГ „Академик Сергей Корольов“.

Фокус: На каква възраст са трениращите при Вас в момента?

Отец Андон Шавулев: По една програма „Спорт за деца в свободното време“ в момента имаме и доста малки деца, които не идват редовно, а 1-2 пъти седмично за общи подготвителни занимания, а ако им хареса може да идват и постоянно. Ако не им хареса винаги може да си изберат друг спорт, който да тренират. Важно е децата да влизат в залите и да привикнат със спорта, защото спортът е много нужен за напрегнатия живот, който живеем. Спортът помага да се оформят децата и да са по-устойчиви психически и физически.

Фокус: За финал на нашия разговор – защо децата и техните родители да изберат именно бокса?

Отец Андон Шавулев: Те не избират само бокса. Много деца избират и други спортове, но важното е да се спортува нещо, каквото и да е то. За бокса мога да кажа, че много спомага за изграждането на малките, оформя ги като характери и по-лесно могат да се преодоляват трудностите в живота, защото ние знаем, че в него има много трудности, които трябва да се преодоляват.

Натали СТЕФАНОВА