Отец Андрей: Целта на поста е човек да се помири със себе си, със своите близки, да даде и да получи прошка

Отец Андрей, енорийски свещеник от Нови пазар, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Започва Роджественския пост. Това е време за ограничение в храната, отказ от суетни мисли и постъпки, повече врече за молитвено състояние. Отец Андрей каква е целта на въздържанието?

Отец Андрей: Целта на поста е човек да се помири със себе си, да се помири със своите близки, да даде и да получи прошка. Мнозина виждат в поста неговата негативна част, която е свързана със забрани и ограничения, т.е. не се позволява едно, второ, трето. Напротив, според мен постът трябва да бъде погледнат изцяло към това, което ни носи- победа над самите нас, победа над нашите страсти, над нашите волни или неволни прегрешения. Постът е едно невероятно лекарство, което лекува както нашите души, така и нашите тела. Рождественският пост е сравнително по- лек в сравнение с Великия пост. Продължава 40 дни, неговият финал е всъщност Бъдни вечер, вечерта преди празника Рождество Христово, когато е и последната постна вечеря. Както за Рождественския пост, така и за останалите пости основното изискване е човек да се покае, да се помири със своята съвест, със самия Господ Бог, със своите близки.

Фокус: Защо постът е изпитание за вярващите?

Отец Андрей: Защото по време на поста човек наистина се подлага на изпит, за да може да очисти съвестта си. По време на всеки пост, като че ли човек трябва да  роди отново духовно, за да може да намери себе си. Когато Адам съгрешава тогава Господ го пита: Адаме, къде си, т.е. искал е да го призове към покаяние по някакъв начин. По същия път можем и в навечерието, и по време на поста да се запитваме къде сме ние и да намерим своето място както в света, така и в сърцата на нашите близки.

Фокус: За същински се приема духовният пост.

Отец Андрей: Това означава, че човек трябва усили своята молитва, да ходи по- често на църква, означава човек да се покае, да се покае за онова, което е сторил и да потърси прошка.

Фокус: Как можем да останем чужди на греховете на езика, на мисълта, на волята?

Отец Андрей: Всеки човек съгрешава- по-малко, повече, волно или неволно. Силата не трябва да е в това, когато падаме, силата ни трябва да е в онези моменти, в които ставаме. Постът е добро, благоприятно време човек да се очисти доколкото може от цялата тази тежест,  от товара на греховете, които носи.И пак казвам, това става посредством по- силна молитва, повече размисъл относно това къде сме и какво искаме да направим от нас. На всички пожелавам спасение, много човечност, човешка топлина и обич.

Ивелина ИВАНОВА