Отец Борис Манов: Снизхождането на Благодатния огън над Божи гроб в Йерусалим на Възкресение Христово е реално чудо

В навечерието на Възкресение Христово разговаряме с отец Борис Манов от Пазарджик за поклонническия туризъм по светите места, за чудото на Благодатния огън, за сакралността на Божи гроб, за облагородяващата сила на водите на река Йордан и за нуждата на съвременния човек от вяра надежда и любов.

 

Фокус: Отец Борис, Вие организирате поклоннически туризъм по светите места и в частност до Израел – обетованата земя. С каква нагласа хората тръгват натам?

Отец Борис Манов: Хората, които пътуват до Божи гроб в Израел, тръгват с различни подбуди към Обетованата земя. Те се делят на три категории. Първата категория са хора, които тръгват към светите места съвсем съзнателно и дълбоко обмислено, че отиват там да се поклонят, отиват с нагласата за молитвеност, за изповед и приемане на светото причастие. Втората категория са тези, които тръгват, защото искат да отидат някъде, където преди не са били – да видят нов свят, нови хора, да изживеят нови усещания и да се насладят на различна природа. Третата категория са туристи и търсещи хора, като те са най-интересни. Те тръгват често като туристи и се връщат като поклонници. Това  е благодатното въздействие на светата земя върху хората. Тези, които са тръгнали да търсят Бога, получават духовно удовлетворение, а тези, които отиват с цел туризъм, а се връщат като поклонници-  върху тях това благодатно въздействие е най-силно.

Фокус: Става ясно, че Вашите пътувания имат освен туристически и образователен, религиозен и просветителски характер. Това оценява ли се?

Отец Борис Манов: Доколкото е по моите сили аз се стремя да обяснявам на хората къде отиват и какво виждат, обяснявам им и им показвам местата, по които е минал Исус Христос – района около Галилейското море, Голанските възвишения, планината Тавор, където Христос се претворява пред своите ученици, Кана Галилейска и, разбира се, Голгота и Божи гроб“. Това са места истински и много интересни – Назарет, Йерусалим, Витлеем, Тиберий, планината Тавор.

Фокус: Божи гроб е едно изключително свята място, което привлича поклонници от цял свят – какво трябва да знаем за него и за силата, която носи то?

Отец Борис Манов: Божи гроб като свещено място носи благодат на всички поклонници там. Хората могат да усетят благодатното въздействие върху себе си, докосването до светинята, поклонението пред Голгота – тези места въздействат върху човешката духовност и човек съзнава своето несъвършенство и това, че бог в този момента го подкрепя и подканя да влезе в неговия дом. Понякога хората отиват там пренавити или с недоверие, но докосването до Светинята, поклонението пред Голгота, докосването до камъка, на който Христос е бил помазан след Разпятието, тези места определено въздействат върху нас и ни карат да повярваме и да разберем Христовия живот и неговото учение.

Фокус: Назарет, Витлеем, Тиберий, Йерусалим – всички тези места са свързани и с България. Има ли т.н „българска следа“. Място, което да е отредено за нас?

Отец Борис Манов: Към момента в Израел няма място, където ние българите да имаме своя църква, но Православието е за всички, независимо дали църквата е с гръцко знаме, дали монасите са йорданци, сърби или румънци. По светите места има храмове от различна националност, има и Грузински манастир, който вече е гръцки, има много руски храмове, посветени на Възнесение Господне и на Мария Магдалена. Български храм обаче на обетованата земя няма. Важно е да отбележим обаче, че навсякъде сме добре приети и посрещнати.  Ние българите сме допринесли и за православието и за тези хора, които живеят на светата земя, защото сме спасили над 50 000 евреи, които са преминали през България и ние не сме позволили те да бъдат умъртвени в концлагерите. В тази връзка има няколко места, които са посветени на нас българите. Това са паметници. По пътя от Стария град в Йерусалим към Витлеем има едни пл. „България“, посветен на българите. На него има голям камък и е написано на еврейски и български език „С благодарност към българския народ, който ни спаси“. Паметник с формата на цилиндрична колана има и в Тел Авив. Той се намира в един парк, наречен „България“, където има и детска площадка. На нея има надпис с благодарност към българския народ. Близко до тази колона има и паметна плоча на Димитър Пешев, един от българите, съдействали да бъдат спасени много евреи.

Фокус: Как израелската държава се грижи за своите светини в чисто материален аспект?

Отец Борис Манов:  Евреите се грижат добре както за своите религиозни обекти, така и за пилигримите. Удостояват ни с внимание, дават ни предимство пред много от хората, които се движат по пътищата. В техните празници не допускат да се движат еврейски автомобили, но нашите автобуси с туристи се допускат. Паркингите не се плащат. Свободен е и достъпът на поклонници по тези места. На Галилейското езеро, когато се качим на туристически кораб, ни удостояват с честта да пускат българския химн. Карат ни да се чувстваме като желани поклонници. И бог така е казал:  „Ако уважаваме нашите близки, ако сме напоили някой жаден, нахранили сме някои гладен, ние сме допринесли за Бога“. И Бог вижда тези неща. Затова евреите създават комфорт за всички поклонници и туристи.

Фокус: Българските поклонници и туристи в Израел имат възможност да се срещнат и с Йерусалимския патриарх Теофил III, който е един изключително благ и земен човек, независимо от ранга му на висш духовник. Какво трябва за знаем за този човек?

Отец Борис Манов:   Негово светейшество Йерусалимският патриарх Теофилос III е чове, избран през 2005 година на този пост, като това е огромна привилегия, защото той приема от Бога благодатния огън на Възкресение Христово. Бог снизхожда своята благодат над Божия гроб и човекът, който е удостоен да приеме благодатния огън, е само патриархът на Йерусалим. Той измолва за всички християни тази божествена благодат. Той приема не само български групи, но и руснаци, румънци, сърби, гърци и местни араби, които са православни християни. Той разказна на всички, че Божи гроб е истинското място, където е бил разпънат Исус Христов, погребан и възкръснал. И не на последно място той обяснява на поклонниците, че духовният опит, който ще придобият от това пътуване по светите места, не бива да го пазят само за себе си, трябва да  го предададат на семействата си, на децата и на сънародниците си, за да ги насърчат и те да дойдат да се поклонят в Йерусалим един ден. Б

Фокус: Чудото на благодатния огън е обвито в голяма мистика – това е реално чудо, което се случва в реално време, нали?

Отец Борис Манов:  Да, чудото на Благодатния огън е реално чудо. Това чудо става по молитвите на патриарха на Йерусалим. То се случва всяка година преди Възкресение Христово около 13-14 часа следобед, когато според закона там влиза партиархът на Йерусалим. Той влиза в Божи гроб само по бяла роба, без никакви средства, които могат да възпроизвеждат огън, само с два снопа свещи в двете си ръце. И Бог снизхожда върху Божи гроб този благодатен огън, измолен от патриарх Теофил III. Когато Бог запали свещите на Божи гроб, патриархът, излизайки първите минути, този огън не изгаря нищо, до което се докосне. Става още едно чудо – всички кандила на Божи гроб се самозапалват и започват да горят. Така Бог показва, че истината е при нас православните. Има една колона на входа на Божи гроб, която е посечена като от гръм. Историята разказва ,че преди около 200 години йерусалимският патриарх не бил допуснат в Божи гроб и тогава благодатния огън паднал върху тази колона и я разцепил.

Фокус: Вашите туристически групи от поклонници имат уникалната възможност и да получат кръщения във водите на река Йордан – разкажете ни малко повече за този ритуал и за това място.

Отец Борис Манов:  Река Йордан се влива в Галийското море. Именно там, където това става, е направено циментирано дъно на реката. Това е истинското място, където е бил кръстен Исус от Йоан Кръстител. То се намира  близо до град Йерихон. Всеки един християнин, потапяйки се във водите на река Йордан, получава обновление. Тези, които не са кръстени, могат да получат свето кръщение и свещеникът да ги кръсти в името на Отца, и Сина, и Светия дух.

Фокус: Израел е във военен конфликт с част от своите съседи. Има ли достатъчни мерки за сигурност и трябва ли да се притесняват туристите от тази обстановка?

Отец Борис Манов:  Преди 13 години не можеше еврейски шофьор да влезе с автобус в градовете Витлеем и  Йерихон. Сега това е възможно. Преди спирахме на границата с Палестина и от там ни поемаше арабски техен автобус. Сега нещата се подобриха. Двата народа също подобриха своите взаимоотношеия. Има и места, където е напрегнато като ивицата Газа, но като цяло посегателства срещу туристи почти няма. Веки може спокойно да посети различни обекти.

Фокус: В навечерието сме на Възкресение Христово. Съвременният човек има силна нужда от вяра, надежда и любов. Има и потребност от Бога. Как да осъществи тази връзка?

Отец Борис Манов:  Ще ви отговоря на този въпрос,  като разкажа една легенда от светите места. Имало едно място до кладенеца на Яков в планините на Самира. Една жена отишла до кладенеца да черпи вода и се срещнала с Христос. Започнал разговор между тях, в който Христос й разказъл за това, че водата в този кладенец един ден ще пресъхне, но вярата, която той може да даде е вечна и няма да пресъхне.  Тя казала на Христос, „Господине, виждам, че сте пророк. Къде да се молим? Ние самаряните се молим в планината Геризим, а вие юдеите се молите в Йерусалим“. Исус й отвърнал, че Бог е дух и няма значение къде ще  му се поканят. Ако ние сме милосърдни, ако изпитваме любовта си не само към Бог, но и към совите ближни, ние изпълняваме тази повеля на Христос. Бог е навсякъде и ние по всяко време можем да му се помоли и да потърсим помощ от него.

Албена ЖИЛЕКОВА