Отец Василий Шаган, храм „Св. Николай Чудотворец“-Варна: Всяка събота организираме трапеза за бедните вече пет поредни години

Отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна, в интервю за  Радио „Фокус” – Варна

Фокус: Отче, Вие сте председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. какво е състоянието на църквата?

Отец Василий Шаган: Храмът „Св. Николай Чудотворец“ във Варна е в относително добро състояние. Правени са периодични ремонти, от които има необходимост. Преди години извършихме реставрация на стенописите, а миналата година реставрирахме целия иконостас с главните икони, както и балкона на храма. Сега ни предстои да извършим ремонт на част от фасадата на църквата, която е била пристроена към първоначалния храм през 60- те години. Тя е направена от различни материали и се руши. Надяваме се тази година да извършим ремонта, ако постигнем съгласие с църковното настоятелство и епархийския съвет. Паметникът пред храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна е един от най- интересните в града. Знаете, че храмът е построен със средства на един дарител, който през цялото време е живял в Одеса. Това е варненският търговец Параскева Николау. Тогава в негова чест благодарни граждани направили паметник, чийто надпис гласи: “ В памет на родолюбеца Парашкева Николов, роден в гр. Варна и живял в гр. Одеса, издигнал на свои средства болница и този храм за поклонение Богу“. Изграден е от мрамор, с интересни капители и е поставен пред храма. През годините паметникът е бил местен, дори има история, че е бил откраднат, а след това върнат. Сега паметникът се нуждае от ремонт, тъй като е възможно да бъде разрушен заради природните влияния. Би било правилно да направим това като едно обществено дело, в знак на благодарност и в памет на този човек.

Фокус: Частици от мощите на кои светци са изложени за поклонение в храм „Св. Николай Чудотворец“ във Варна

Отец Василий Шаган: Най-голямата светиня в храма е частица от мощите на Св. Николай Чудотворец. Мощи на Св. Лука Кримски проповедник получихме в края на миналата година като дарение от бесарабски българи от Украйна за нашия храмов празник. За Св. Лука знаем, че е един от най-почитаните съвременни чудотворци, живял през 20 век. Бил е известен чудотворец още приживе и сега целият православен свят го почита като светец, който помага на болни хора за изцеление. Както пред мощите на Св. Николай Чудотворец, така и пред мощите на Св. Лука в църквата  веднъж седмично се чете специален молебен, към който могат да пристъпят и участват всички вярващи. В църквата за поклонение са изложени и частици от мощите на Св. Праведен адмирал Феодор Ушаков, както и на неговия чичо Теодор. Адмирал Феодор Ушаков е виден военен морски стратег, разбил турската войска на нос Калиакра в края на 18 век. Неговите мощи са изложение за поклонение в нашия храм, който е единствения морски храм в страната. Също и на неговия чичо, който е бил вдъхновител за неговия духовен живот.

Фокус: Това е един от най-обичаните храмове във Варна, извършват се всички тайнства на Църквата. Участват ли енориашите на храма в социални дейности?

Отец Василий Шаган: Свети Николай е образ на милосърдие в православната църква. Отдавна в нашия храм се обръща специално внимание на милосърдната дейност. Съществува едно вътрешно църковно ядро, което по един или друг начин се опитва да помага на свещениците и църковното настоятелство в това служение на милосърдието. По този начин и част от енориашите са в това дело. Ние вече пет поредни години организираме трапеза за бедните – всяка събота за около 250-300 души. За всеки голям празник събираме средства и храни за празнични пакети на нуждаещи се хора. Имаме инициатива – веднъж месечно общността ни събира парични средства, с които се опитваме да подпомогнем по-нуждаещи се членове на нашата енория или хора, които са изпаднали в специална нужда поради болест. Това е една нормална реакция в едно общество- да обръщаме внимание на хората около нас. Така се възпитава в милосърдие и любов към ближния, а това е един от основните призиви към християните.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА