Отец Георги Паликарски: В Дупнишка духовна околия има около 120 църкви и 250 параклиса

Отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Какво в състоянието на храмовете в Дупница и Дупнишко?

Отец Георги Паликарски: В Община Дупница има около 120 църкви и 250 параклиса. Дупница се слави с това, че има само християнско население. В последно време има и така наречените евангелисти. Казвам така наречените, защото и ние сме евангелисти и вървим по евангелието, по словото божие. По това благовестие, което ни е завещано от Господ Исус Христос чрез своите апостоли, но това са така наречените секти. Аз така ги наричам, защото един човек, който се отделя от православието отпада от самото тяло, а тялото Христово е църквата, която е жива. Тя е пълна с християни и човешки души. Имаме пет пръста на ръката , но ако погледнем реално и те не са еднакви. Всеки има своята функция. Не можем да съберем няколко човека, да направим дадена религия и да кажем, че това е правилно, защото ние тълкуваме евангелието по нашия си начин. Това са хора, които са отпаднали от светото Православие. Ако си спомним благодатният огън, който се дава в Ерусалим всяка година, Господ го дава на православните- на гърците.  Те го разнасят на Русия, България, на всички православни народи. В нашия район в храмовете се преплита дърворезба от Дебърската школа и местни дърворезби. Самото разположение на Дупница и Дупнишката са на кръстопът. Знаем много добре Рилската света обител, която не случайно е казано, че е дух на Дупница. Има една Дупнишка порта, една Дупнишка врата, която и до ден днешен се нарича така. Другата отгоре е Самоковската порта. Това говори, че тази близост до този велик светец – Св. Йоан Рилски-Чудотворец е от голямо значение. Той е закрилник не само на Дупнишка духовна околия, но и на цяла България. Той е един привлекателен образ със своята чудотворност и може би това влияе много на местното население. Ние говорим за една дълбока вяра, за една християнска душа. Всеки един от нас когато изпадне в униние търси Бог.  Това е много важно нещо, което е залегнало специално тук  от баби на внуци.

Фокус: В днешно време какво е състояние на храмовете в Дупница и Дупнишко?

Отец  Георги Паликарски: В днешно време мога да кажа спокойно и отговорно, че няма храмове, които да текат. Имаше няколко, които бяха в бобовдолска община, като останаха още два- три храма. Тази година се надявам и те да бъдат поправени. Трябва да оправим течовете и да сменим керемидите. Спокойно мога да кажа,ч е нямаме пропаднал или западнал храм в Дупнишка духовна околия. С това мога да кажа,че се гордея. Може да не е угледно и да има нужда от вътрешен ремонт. Също така има стенописи, а за изографисването на един квадратен метър трябва да бъде платено от 350 до 700 лева на квадратен метър. Надяваме се във времето да бъде направено и това.

Фокус: В Дупнишка духовна околия три храма са спечелили европейски средства, нали така?

Отец  Георги Паликарски: В Дупнишка духовна околия три храма спечелиха евросредства. Това е „Св. Никола“ в Сапарева баня, „Св. Теодор и Тирон“ и „Св. Анастасий“ в Бобошево. Знаем, че едни от най- хубавите изографисани храмове са в Бобошево. „Св. Теодор и Тирон“ е величествена със своята осанка и със стенописите. Няма място, което да не изографисан в нея. Идва време, в което трябва да дойдат и реставраторите, защото това са много години. Това са близо 150 години откакто е изографисан този храм. По време на турското робство, жителите на Бобошево са били освободени от това да плащат десятък. Тогава те са решили този данък да бъде вложен за църкви. Тук виждаме, че Бобошево е като една малка Св. Гора, за което мога да се гордея. Почти във всяко едно село имаме храм или параклис, които са въздигнати от основи в тези последни 10 години. Единственото село, в което няма е Бабинска река, но и там тече процедурата, за да се започне издигането на един параклис, за да има хората къде да се черкуват.

Фокус: Кой е най- старият храм в Дупница?

Отец  Георги Паликарски: Най- старите храмове в Дупнишка духовна околия е този в село Червен брег- „Св. Спас“ ,  „Св. Никола“ в Сапарева Баня и „Св. Теодор и Тирон“ в Бобошево. Това са най- старите храмове. Имаме в град Рила гробищният храм, но към този момент той все още се проучва. Под него е  имало още два храма и в момента археолозите работят по този случай. Нищо чудно ако в град Рила се покаже „Св Анастасий“ като най- старият храм в Дупнишка духовна околия.

 

Фокус: Вярващи ли са хората в Дупнишка духовна околия?

Отец  Георги Паликарски: Традиционно хората в България са вярващи. Всеки по време на празниците мине и запали свещичка. Мога да кажа спокойно, че много се увеличиха хората, които започнаха да постят. В тях се е събудила силната вяра на едни добри християни, защото през онези години когато беше атеизма нямаше го този наплив за изповед, за причастие. Тази силна вяра, която я има в днешно време. При нас се спазва много добре приемствеността. Прави ми впечатление, че новото поколение търси Бог. Към църквата „Св. Георги“ продаваме религиозна литература, като имаме много млади хора, които закупуват книги, четат какво е изповед и причастие. Има много желаещи, които закупуват библията и то не само за подарък. Спокойно мога да кажа, че не е замряла християнската душа в Дупница. Аз контактувам с много свещеници от цяла България и чувам много добри отзиви.

Лора КАЛЧЕВА