Отец Георги Танчев, свещеник: Необходимо е по-често да пристъпваме към Тайните Христови

Отец Георги Танчев, свещеник в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Отец Танчев, кои са основните добродетели?

Отец Георги Танчев: Първата и основна добродетел е смирението. Много е важно човек да няма високо мнение за себе си. При агресия не трябва да се отговаря със същото, а е достатъчно да се смирим. Агресията поражда агресия, а любовта ражда любов. Любовта винаги потушава агресията. Ако успеем да усвоим тази първа и основна добродетел, ще успеем да усвоим и останалите, които са милосърдие, любов към Бога и ближния. В основата на всички добродетели се състои смирението, защото чрез него може да приемаме нещата по-спокойно. Причината е, че когато сме смирени ще изолираме стреса и страха. Това държание изолира стресовите емоции. Причината е, че сме наясно, че животът ни е в Божиите ръце. Така сме наясно, че всяко случващо се нещо е добро за нас и по този начин го приемаме със смирение, благодарност и любов към Бога.

Фокус: Какво е отношението на младите хора към църквата?

Отец Георги Танчев: Все повече и повече млади хора посещават Божия храм. Младите хора все повече търсят информация за православната вяра. Много често те посещават богослуженията преди изпитни сесии или при трудни за тях моменти. Често те имат нужда от подкрепа от църквата. Всичко това нас може само да ни радва, защото показва, че сме от полза за младите. След като един човек получи и усети Божията помощ – изпитва силна благодарност и спокойствие. Така нуждаещите се си разрешават много по-лесно ученическите и житейските проблеми. При подкрепа на хората се получава едно добро отношение към църквата и към духовенството.

Фокус: Какво е необходимо да направи човек, когато е извършил грях или нещо му тежи?

Отец Георги  Танчев: Изповедта е лекарство, което носи наслада. При съгрешение първо трябва да се успокоим. Само спокойният човек взима адекватни решения. След като човек е объркан и не знае какво да направи като реагира хаотично и първично. Затова каквото и да сме извършили е необходимо първо да се успокоим, смирим и едва след това да се разкаем. Независимо дали сме обидили някого, при нужда е необходимо да отидем да се изповядаме. Грехът ни държи далеч от Бог, затова трябва да присъстваме към изповедта, но да знаем и смисъла й. Няма как само да се калкулират пред свещеника някакви грехове. Изповедта означава промяна на мисленето и поведението. След като съм обидил или огорчил някого е необходимо да се постарая това да не повтаря.

Фокус: Колко често е необходимо да пристъпваме към Тайните Христови?

Отец Георги Танчев: Необходимо е по-често да пристъпваме към Тайните Христови. Човек, за да си успокои съвестта при извършен грях е необходимо първо да дойде на себе си. Разтревоженият трябва да се успокои и да дойде на себе си, както блудния син е дошъл на себе си и отишъл при Отеца, за да му кажа, че е съгрешил. По този начин е важно ние да дойдем на себе си, да отидем в най-близкия храм, където ще намерим духовник, който ще ни изповяда, за да се успокоим от сторения грях. Когато имаме желание да приемем Светото причастие и Тайните Христови, тогава подготовката е по-сериозна. Необходимо е да пристъпим чрез няколко дневен пост и чрез молитвено правило като е важно да знаем, че нищо в живота ни не бива да се извършва без благословение. Така, че е важно да знаем какво търсим и дали искаме да се пречистим или само да се изповядаме, защото даден грях ни тежи на съвестта. Всеки сам решава дали ще се подготви за изповед или и за Светото причастие. Христос ни е дал своето тяло и кръв за да го приемаме по-често, а не един път в годината. Тайните Христови за нас са жизненоважни лекарства, които се приемат за изцеление на душата, а след това и на тялото. Така, че когато имаме правилното отношение към тези светини и след като имаме любовта към Бога, ние винаги пристъпваме към Тайните Христови. Така както малкото дете тича към своята майка и се гушка в нея, защото я обича и получава в пълнота майчината любов, така и ние, когато обичаме Бога и знаем, че ни обича дори повече от родните ни майки, тогава и ние ще тичаме към неговите Божествени обятия, за да черпим  от тези Светини, които за нас са спасение и добър живот.

Фокус: Какво е необходимо да направим, когато се колебаем за дадено нещо?

Отец Георги Танчев: Молитвите към Господ ни помагат да взимаме решения в трудни за нас моменти. Молитвите ни помагат при недоумение за решение на житейски или професионален въпрос. Тогава, когато няма от къде да получим съвет или е необходимо да вземем спешно решение, когато трябва да се реагира веднага. В такива ситуации моят съвет е човек да дойде на себе си, да се поклони и да каже: „Боже мой, намирам се в трудно обстоятелство. Ти си Бог и тебе нищо не те затруднява като нито един човешки проблем не може да бъде нерешен от Теб. Посъветвай ме“. В тази ситуация това, което се появи в първия момент в мисълта ни е необходимо да го приемем като указание Свише. Това е така, защото Бог не остава безучастен и е винаги близо до нас. Така, че когато няма от кого да търсим съвет, нека го търсим от Бога. Той коментира, че е убеден, че Бог няма да се забави със своята помощ. Господ ще ни помогне да разрешим по най-полезния за нас начин всеки проблем като затова е важно каквото и да ни се случва да търсим Бога.

Денис НИКИФОРОВ