Отец Димитър: В оскъдица на добродетели и изобилие на грехове човек не може да изрича светли слова и да върши добри дела

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Отец Димитър, архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Живеем в кризата на COVID-19. Отец Димитър какво се случва със света, който познаваме, как се осмисля случващото в духовен план, как да смирим страстите си във времето на Великия пост?

Отец Димитър: Смирението като християнска добродетел е нещо постоянно, то не е нещо, което ще практикуваме само в периода на поста, а след това вече можем да си почиваме. Това е постоянна добродетел, съпътстваща живота ни. За мен, Смирението е основа и висша християнска добродетел и заема важно, достойно място в Евангелското учение, в живота на Исус Христос, а оттам и в живота на вярващите. Има различни хора- отрицатели, невярващи, колебаещи се, съмняващи се и раздвоени между хоризонтите на своето човешко знание и капацитета и устойчивостта на своята воля. Такива хора трябва да почерпят овреме опора в учението и живота на Исус Христос, който е даден в Евангелието, защото това учение, защото Исус Христос милва, обича и няма да лиши никого от своята благодат. Третата категория са хората, които непоколебимо са приели като смисъл и пълнота на своя живот Евангелското учение и десетките, стотици примери, в които са разкрити християнските добродетели. Свети апостол Павел ги нарича даровете на Светия Дух.  Хубаво е човек да се замисли над тяхната същност и дали те присъстват в живота му – смирение, твърда и непоколебима вяра в Бога, и че той е творец и промислител на битието, кротост, миролюбие, любов, радост, дълготърпение, благост, милосърдие и въздържание. Най- лесно за всеки един от нас е да сложи пред себе си тези добродетели и да започне разговор със своята съвест- имам ли ги аз тези неща, хубави ли са, жизнеутвърждаващи ли са. Вярвам, че няма да има добър човек, който да ги отрече, че са полезни, че те са, които ще изразят личния му и обществения му живот,  по най- добър начин. От друга страна, по същия начин трябва да поставим греховете. Когато човек постави доброто и лошото от двете си страни, трябва да извади духовното си огледало, т.е. неговата неподкупна съвест и да отмята едно по едно кое от лошите и добрите  притежава.

Фокус: Кризата, с която живеем, какво показва в нашето духовно огледало?

Отец Димитър: Показва, че много са надделяли греховете в нашия живот. Много са натежали в битието ни. Че бягаме от добродетели, все гледаме да ги заобикаляме, да не се отнасят към нас, а греховете да ги приписваме на хората около нас. Това е дълбокото разминаване-  днешният човек не е честен към самия себе си. Имаме оскъдица на добродетели и изобилие на грехове-  не може смокинята да ражда репеи. Не може в това състояние човек да изрича светли слова и да върши добри дела. Затова трябва да използваме максимално често духовното огледало, тогава ще имаме успехи и ще обърнем погледа към себе си и ще видим колко много сме допринесли за натрупването на това зло в живота. Ако човек не се поучи, ако продължава по този път, няма да дочака добрини, а ще изпита горчилката на живота.

Фокус: Призоват ни да останем у дома, в социална изолация, далеч от външния свят, какво е полезно да осъзнаем в това време?

Отец Димитър: Църквата казва, че човек най- добре се докосва до духовните ценности, когато е във вглъбяване, в усамотение. Трябва да запазим спокойствие. Господ няма да ни даде да носим Кръст, който не бихме могли да понесем. Сам той казва: в света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света. Отчаяние не е описано. Не може да има отчаяние. Може би ще изпием доста от горчилката на този живот, на това изпитание, но Господ ще ни пощади, ние сме негови творения и Той ни обича. След като имаме такова упование и такава вяра, ще претърпим това изпитание.

Фокус: Кое е най- хубавото, към което можем да призовем хората днес?

Отец Димитър: Моят апел е хората да се покоряват на съветите, които ни дават лекари и управляващи, да спазваме ограниченията, максимално да използваме това време за добри неща, да посвършим вкъщи неща, които сме позанемарили. Има достатъчно занимания в един дом, да обърнем внимание и на своята духовна култура. Нека всеки сложи от една страна християнските добродетели и от другата седемте смъртни гряха и да си направи една реална себепреценка. Ако го постигне, ще разбере в дълбочина много от нещата, които се случват. Подобно на Толстой, на Достоевски, на Гогол, на руските класици, че именно страданието ме направи по- добър, че страданието ми даде възможност да гледам на хората и на близките и на враговете си с други очи, и всичко от тук нататък, което ще правя, ще говоря, ще мисля, всичко ще бъде по- различно от това, което беше досега, т.е. ще се насоча по пътя на  доброто и ще приема това изпитание с пълното убеждение, че много от нещата наистина ги заслужаваме, за наше вразумяване и опомняне.

Фокус: В навечерието на Благовещение сме.

Отец Димитър: Искам да поздравя всички български жени с 23 март, защото в миналото именно Благовещение е бил празникът на жената. Да поздравим нашите скъпи и обични сестри и майки и да пожелаем здраве и благословение.  

Ивелина ИВАНОВА