Отец Дончо Александров, храм „Св. Атанасий“- Варна: Чрез Великденския пост се подготвяме да приемем вестта за Възкресението

Дончо Александров,  храм „Св. Атанасий“ – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Отец Дончо Александров, какво трябва да знаят християните за Великденския пост?

Отец Дончо Александров: Великденският пост е време, в което ние се подготвяме да приемем в душата и в сърцето си вестта за Възкресението. Великият пост е най-дългият, определен от църквата, в годината и предшества празникът Възкресение Христово.

Фокус: В какво се състои подготовката за Великия пост?

Отец Дончо Александров: Така както се подготвяме да посрещаме скъпи за нас гости в дома си като приготвяме трапеза, почистваме и украсяваме, за да покажем важността на този, който ще посрещаме, по същия начин чрез пост подготвяме и нашата душа и тяло за събитието Възкресение Христово. За да приемем Христос, който е възкръснал, се изисква от наша страна много труд и подвиг-най-вече духовен, но и телесен.

Фокус: В какво се състои телесният подвиг?

Отец Дончо Александров: Телесният подвиг се състои в това да се откажем от определен вид храни-месо, млечни продукти и яйца. Тези храни се спират, за да можем да дадем преимущество на нашия дух и да смирим тялото си. Постът не е диета и не трябва да е свързан с очакване за сваляне на килограми, тялото не трябва да се разболее и всичко трябва да бъде умерено и прецизно.

Фокус: А в какво се състои духовният подвиг?

Отец Дончо Александров: Духовният подвиг преди всичко е свързан с усилване на молитвата към Бога и посещение на богослуженията в храма. Участвайки в богослужение, ние се доближаваме до Бог и до нашите братя и сестри в Христа.

Фокус: Какво друго могат да направят християните, за да се пречистят?

Отец Дончо Александров: Освен молитва и богослужение е нужно човек да се обогатява духовно чрез четене на Евангелието, Свещеното Писание, защото когато го прочитаме отново и отново, ние откриваме нови неща, които са отправени към самите нас. Тези послания трябва да разбираме и прилагаме в нашия живот. Четенето на духовната литература  също ни ограмотява. Важно е християните да бъдат грамотни и да познават своята вяра, да я практикуват и да я живеят. Духовната литература ни учи на тази мъдрост, как да живеем и как да превъплъщаваме в себе си цялото Христово учение.

Фокус: От какво трябва да се откажем и срещу какво трябва да се борим през тези дни?

Отец Дончо Александров: По време на Великия пост е нужно да се борим със злото, с нашите страсти и грехове. Всеки един човек греши и познава своите греховни навици. В тези дни трябва да се съсредоточим да се откажем от злото, да превъзмогваме завистта, гнева, користолюбието и лъжата, да даваме приоритет на противоположните на тези страсти добродетели.

Фокус: На какво друго трябва да наблегнем по време на Великденскияя пост?

Отец Дончо Александров: Великденският пост е благоприятно време да погледнем духовно към самите себе си. Трябва да наблегнем на най-трудната духовната борба-със самите себе си. Често водим борба с тези, които са около нас, гледаме към другите , но не и към нас самите. Трябва да бъдем слепи за недостатъците, страстите и пороците на хората около нас, а да отворим очи за нашите грехове.

Фокус: Какво ни дава църквата през тези дни?

Отец Дончо Александров: Църквата ни дава като лечебни тайнства изповедта и Светото Причастие, към което трябва да се стремим не само по време на пости. Причастието означава да седнем на Христовата трапеза, заедно с Христос, да го приемем в себе си, да ни освети, да ни благослови и да приемем неговата светлина. Покаянието, към което сме призвани означава да променяме самите себе си, защото като християни сме призвани да приложим целия смисъл на поста в нашето ежедневие.

Фокус: Има ли някаква по специфична традиция, която се изпълнява по време на Великденскияпост?

Отец Дончо Александров: Традицията тримерене или т.нар тридневен пълен пост се извършва в началото на Великденския пост. Той е доброволен, не е задължителен и при него първите три дни от Великия пост не се употребява нито храна, нито вода. В сряда, когато се отслужва първата Преждеосвещена света литургия, на християните, които са тримирили се дава богоявленска светена вода като благословение.

Фокус: Кой може да прави тридневният пълен пост?

Отец Дончо Александров: Всеки един, които иска да прави тримерене трябва да се е посъветвал със своя духовен наставник, изповедник и да бъде напълно здрав. При проява не физически проблеми в процес на тримерене, постът трябва да се прекрати.

Фокус: Всеки желаещ ли може да пости 40 дни?

Отец Дончо Александров: За всички хора със здравословни проблеми 40-дневният пост е по-различен. Постният период, който е седем седмици е доста продължителен като времетраене и за това е само за здравите хора.  От четирите поста през годината този е най-важният и най-продължителният. Хората със здравословни проблеми трябва да се посъветват със своите лекари, изповедници и духовни наставници, как точно да премине техният пост. Бог им е дал възможност да носят кръста на своята болест и до голяма степен от църквата се счита, че това също е вид пост. Всичко, което се прави трябва да е умерено и да не се прекалява.

Сияна БУХЛАРСКА