Отец Константин: Църквата е жив богочовешки организъм и свидетелства за славното Христово Възкресение

Свещи, Храм, празник

Отец Константин от манастира „Св. Пантелеймон“ в местността „Патлейна“ край Велики Преслав, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:В очакване сме на Възкресение Христово. Отец Константин как премина Светлата седмица в манастира „Св. Пантелеймон“?

Отец Констатин:Изпълняваме полагащите се богослужения. В полунощ ще започне и Възкресната служба. За възпоменанието идват много хора. Прочитаме патриаршеското послание, отслужваме Света литургия и започва Светлата седмица. Това са радостни дни, преживява се отново явяването на възкръсналия Христос на своите ученици до Томина неделя. В петък е Живоносни източник на Света Богородица. Където има аязмо има традиция да се служи акатист след литургията сутринта. Песнопенията са кратки, службата е почти в песнопения-много радостна, благодатна служба. Усеща се благодатта на Господ, и който го е преживял, знае какво е това преживяване.

Фокус: Всяка година съпреживяваме Страстната седмица.Каква възможност за съвременните хора са тези дни, това време ли е да самоопознаваме себе си?

Отец Константин: Това се прави за спомен на нашия Господ и всеки може да стане съпричастен на тези дни с лично покаяние и съпричастност с раздялата на Христос със своите ученици, които са били свикнали с него  и изведнъж тази раздяла, идва смъртта, но и славното Възкресение. До ден днешен Христос невидимо се появява в олтара и присъства на Светата литургия и освещава самото причастие. Миряните се причестяват с него и усещат радостта на всяка Света литургия от Светото причастие. Това е единение с Бога и небесната църква. То продължава- както е било, така и  до ден днешен.

Фокус:Как трябва да работят сърцето и душата във времето на Страстната седмица?

Отец Константин:Човек трябва първо да си направи равносметка на делата, да види къде му са грешките и оттам да направи по някакъв начин поправка на тези грешки. Колкото и човек да е съгрешил Божията милост е много голяма и винаги Бог намира начин как да му направи, план, програма, за да може той да има лично, индивидуално спасение, стига да иска да скъса със стария си живот, да се откаже от греховните дела и да поеме по нов път. И тогава вече старите дела няма да му се зачетат. Добрите дела, които стори след това, ще му се зачетат в плюс.

Фокус:Какво за съвременните хора означава Възкресение Христово?

Отец Константин: Това е  поправка на падналото естество. Дотогава ние виждаме хората, които са живеели през страх от смъртта, от безпътицата, която са имали на падналото естество, отделянето след грехопадението на Адам от човека, и това славно Възкресение ни дава нов път, път към вечността. Дава ни вечен живот в нетление към Христос. И до ден днешен това съществува. Църквата е жив богочовешки организъм и свидетелства за това славно Възкресение. Вече 2000 години. Дори ако щете и чудото в Йерусалим когато пада Благодатният огън. То е подкрепено не само в възпоменание, но и с чудеса. Благодатният огън е символ на новата светлина, на есхатона, на претворяването на света, който е наченъл с Възкресението.

Фокус:Казахте, че много хора идват на поклонение в манастира.

Отец Константин: Така е. Продължаваме да полагаме усилия да обновим тази обител. Успяхме да направим нов иконостас. Преди една седмица го завършихме окончателно. Вече четвърта година сме понаправили доста работи, и , и стаи за гости, отплението им с парно. Благодатта се усеща. Усеща се как Бог помага в най- различни ситуации на хората, и за здраве, и за работа и за различни просби. Стига чове да има вяра, Бог му помага и стават много чудеса, които медицината не може да постигне до ден днешен. Вече има близо 80 души, които посещават редовно богослуженията и самият параклис, който е действащ ни е тесен и имаме нужда от нов храм. Организирали сме и неделно училище за възрастни и деца. Водим курс за пеенне, имаме вече и малък хор, който се надяваме до година –две да прерастне в по- голям. Продължаваме да събираме средства. Необходими са ни около 15 000 лв., за да може да продължи проекта с техническото обследване на манастира. Ще се радваме хората, които могат да откликнат кой с колкото може, за да успеем да направим цялостен проект за ремонт на манастира. Имаме идеен проект за храм, който да бъде построен на площадката. Идейният проект е готов, имаме го в 3D, трябва да се изготви и техническият план. Много се надявам, че тази година ще имаме възможност да започнем да строим храма и до края на годината да ремонтираме и съществуващата сграда. Предвиждаме изграждане на ограда на манастира, още една постройка с купел за кръщената и водосвети, отделно трапезария, канцелария и др. Дарителската сметка е отворена, тя е в Първа инвестиционна банка и всеки, който има желание може като дарение да запише, че целево дарява средства за строителството на манастира. Бог е отдал своя живот за всеки човек и всеки, който иска да направи преображение на  душата, на тялото е добре дошъл в манастира. Ще го посрещнем, ако не е кръстен, ще го кръстим, ще участва в неделното училище, ще бъде наставен какво да прави и да поеме по пътя на Спасението и ще види как в скоро време ще започне да жъне духовни и материални успехи, а най- важното е залогът на вечния живот, на всеобщото Възкресение, че човек ще намери спасение в  Господ за вечността и ще влезе в неговото царство.

Ивелина ИВАНОВА