Отец Недялко, Средец: Всяка година броят на желаещите да хванат Светия кръст се увеличава

За традициите и обичаите на Йордановден, както и за честванията на празника в град Средец Радио „Фокус“- Бургас разговаря с отец Недялко, църковен служител в църква „Всех Святих“

Фокус: Отец Недялко, какви са християнските традиции и обичаи на Йордановден – Богоявление?

Отец Недялко: В град Средец традицията по спасяването на Светия кръст е възобновена от 1996 година. Това е благодарение на организацията на Община Средец, а мерките за сигурност, свързани с ритуала, са много по-различни от преди векове. Местната църква и свещеника сами не могат да организират това голямо събитие без съдействието на Общината. Трациционно кръстът хвърляме в реката или в язовира в град Средец, в зависимост от обстоятелствата къде ще е най-безопасно за желаещите да влязат в студените води, за да хванат кръстта. Основното на празника е, че християните празнуват кръщението на Исус Христос и Богоявление. Празникът се нарича Богоявление, защото Бог се явява пред Исус по време на енговото кръщение. Исус е нямал грехове и след своето кръщение веднага е излязал от водата и е започнал за се моли. Изведнъж небесата се отворили и Светия Дух се явил под формата на гълъб, а оттам се чул глас: „Това е Моят възлюбен Син, върху когото е Моето благоволение, Него слушайте!“ – това бил гласът на Бог Отец. С това Бог засвидетелства, че Исус Христос е Негов син. Оттук празникът Кръщение Господне се нарича още Богоявление или Йордановден по името на река Йордан, в която е кръстен Спасителят.

Фокус: Каква е символиката на водата?

Отец Недялко: Освещаването на водата в църквата е важен момент на празника Йордановден. Водата бива освещавана във всички църкви на Йорданов и Ивановден има голяма сила, а самата тя е символ на живота, която пречиства и пропъжда всяко зло, изцелява болести и предпазва християните. Всяко християнско семейство трябва да посети Божия храм и да си вземе светена вода за дома, която да се пази през цялата година и когато някои от семейството заболее, трябва да отпие от нея и да разчитат на Бога, за да бъдат здрави и щастливи.  Йордановската богоявленска вода може да се използва за Светото Причастие там, където няма свещеник, а онези християни, които постят –  сутрин да вземат по 3 глътки светена богоявленска, за да се пречистят.

Фокус: Каква е празничната програма на град Средец за Йордановден?

Отец Недялко: На Йордановден свещеникът обикаля домовете за здраве. В Средец това започва от 6 януари от прага на първия жилищен блок, всеки ден от 17:00 до 20:00 часа, а в събота и неделя от 15:00 до 20:00 часа и така за няколко дни ще бъдат поръсени със светена богоявленска вода всички домове на вярващите християни. Голяма сила човек получава само тогава, когато онези, които биват поръсени, както и самият свещеник, имат силна, голяма и дълбока вяра, защото, ако вярваме, че светената вода ще ни помогне, то тя наистина ще го направи, защото според Светата Църква вярващият получава всичко онова, от което се нуждае. Празничната програма в Средец започва в 8:00 часа сутринта с утринна молитва, в 9:30 часа ще започне Светата литургия, която ще приключи до 10:30 часа. Независимо от отлагането на хвърлянето на кръста, поради лошите метеорологични условия, празникът ще протече нормално и всички миряни, които са в църквата, ще бъдат поръсени със светена вода на края на службата след 10:30 часа. Той каза още, че през годините е имало много участници в свещения ритуал, които са надхвърляли дори 30 души. Всяка година желаещите се увеличават и стават все повече, а кръста хваща този, който е най-бърз и който има желание и вяра. Вярата нараства в нашия град, но за съжаление населението намалява с всяка изминала година.

Силвия ДОНЧЕВА