Отец Николай: Трябва да отидем в храма със смирение, с любов да вземем върбовата клонка и тя тогава има смисъл

Отец Николай,предстоятел на  храм-паметник „Св. Св. Кирил и Методий” във Велики Преслав, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Отец Николай, ще бъде ли отворен за празниците Лазаровден и Цветница храм-паметник „Св. Св. Кирил и Методий”?

Отец Николай: На Лазаровден ще водим богослужението в храма  в село Драгоево, но храм-паметникът„Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде отворена и на Лазаровден, и на Цветница, като в неделния ден ще бъдат раздавани осветени върбови клонки.

Фокус: Продължава ли ремонтът на църквата?

Отец Николай: Направихме вътрешен цялостен ремонт на храма. Там където мазилката беше паднала до тухли, я възстановихме, санирахме. Извършихме почистване и обработка на иконостоса, използваме препарати срещу дървояди, освежили сме го с лаков слой. Иконостатъс е дело на стари майстори от Преслав. Реставрация е направена през 1993 година, тъй като имало е доста нарушени елементи. Следващата стъпка е изографисване на централния купол. Такава е идеята на църковното настоятелство. Започваме да проектираме как ще изглежда всичко, като ще спазим канона, трябва да бъде одобрено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ще започнем и набирането на средства. Дотук ремонтните дейности ни отнеха около три месеца. Но всичко се направи по канон, с доброкачествени материали. Покривът успяхме миналата година да го направим, остана ни да санираме отвън църквата, за което са ни нужни 40 000 лв., продължаваме  да събираме средства. Има добри хора християни, които винаги се отзовават, помагат, не забравят духовната история на Велики Преслав, че е бил духовен християнски център.

Фокус: Колко ви струва досега ремонтът?

Отец Николай:16 000 лв. ни излезе вътрешният ремонт, с цялата реконструкция, иконостаса, подхода, който направихме за излизане на покрива на храма, за да можем да започнем и ремонт на централния купол.

Фокус: А какво предстои във връзка с изографисването на централния купол?

Отец Николай:Трябва да получим предложения от иконописци, църковното настоятелство да ги одобри, след което да изпратим и за одобрение от Варненският и Великопреславски митрополит, Епархийския съвет. Храмовете не мога да се рисуват по желание на свещеника. Има канон, който трябва да бъде спазен.

Фокус: Днес ще воите богослужението в преславското село Драгоево.

Отец Николай: На Лазаровден служим в храм „Света Параскева в село Драгоево. През 2022 година ще честваме 150 години от построяването на храма. На Връбница ще служим в храм „Св. Св. Петър и Павел“ в Преслав. Той е граден през 1808 година и миналата година чествахме 210 години от построяването му. Тук ще се извърши богослужението, ще се осветят върбите и ще се предоставят на всички храмове, за които отговарям. Тези храмове имат голяма историческа стойности и се радвам, че успяваме да ги възстановяваме, да ги поддържаме и да запазим и съхраним историята, българския дух и християнските ценности.

Фокус: В какво състояние е храмът в село Драгоево?

Отец Николай:Тази година и там понаправихме малко ремонти,  в подготовка за храмовия празник на 14 октомври,  имаме още малко довършителни работи. На централния купол има изрисувана икона, свързали сме се с иконописци и ще се постараем да направим реставрация на съществуващите стенописи, а другите куполи да се освежат.

Фокус:На Цветница  и спомняме как преди повече от 2000 години хората в град Йерусалим са посрещнали Исус Христос. Знаем ли духовния смисъл и съдържание на този празник?

Отец Николай:Днес всички празници, които празнуваме, имат един оттенък останал от едно време-свързваме ги с трапезите, с говащки, с неприлично поведение. Мнозина ходят в храмовете просто да си вземат нещо, защото свещеникът раздава. Те не знаят смисъла на върбовата клонка. Не е нужно да се граби, да се вземат 10,20,30 върбови клонки. Трябва да бъдем смирени. Хората трябва да осъзнават духовното съдържание на празниците. Ако хората спазват, това, което е завещала Църквата, да спазят поста, да се смирят, да знаят как да пристъпят в храма…Има доста богословска литература. Всеки, който има желание може да прочете, да се научи защо се ходи на църква. Не да се вземе огънчето, да се вземе върбовата клонка, да се покажем. Трябва да отидем със смирение, с любов да вземем тази клонка и тя тогава има смисъл. Иначе опорочаваме празника. Затова искам да призова всички християни- нека да бъдат по- смирени, по- търпеливи. В храма има върбова клонка за всеки. Нека не се блъскаме, да пристъпваме на тълпи, а да имаме добро поведение, смирение и търпение, още повече, че предстои Страстната седмица, в която ще съпреживеем и Страстите Христови. Ние всичко правим по живота на Христос. Както той се смири, както той изми нозете на своите ученици и казва: Вие, големите станете слуги на по-малките от вас, безграничната любов, която той ни показва. Трябва да се стараем да живеем в тази духовна любов.Тогава ще усетим истинския празник, ще усетим какво ни предизвестява Църквата, Евангелското, Апостолското четиво. Отдава се повече значение на традицията, не на духовната радост. Когато човек  пости 49 дена, както е определил поста, той изпитва най- голямата духовна радост, с която посреща Христово Възкресение.

Фокус:Кое ни пречи да усетим, да изпитаме тази духовна радост? Това липсата на възпитание във вярата ли е?

Отец Николай: Според мен, има нужда от вероучение в училищата, за да може младите, новите поколения, които идват да нямат оправдателен характер, а да са запознати, да знаят какво е Христос, какъв е смисълът на човешкия живот тук на земята, защо трябва да сме добри един към друг, защо трябва да имаме тази духовна любов, защото Христос е любов. Да са отворени духовните им сетива. В момента имаме очи, но не виждаме, имаме уши, но не чуваме.

Фокус:Кажете за смисъла на върбовата клонка.

Отец Николай: Това е „Осанна вишни“! Когато Христос влиза с ослето в Йерусалим, хората хвърлят палмови клонки, дрехите си, за да получат благословението и благодатта Господна. Това символизира клонка, която ние освещаваме. Всеки да си вземе клонче, да го отнесе в дома си за благословение. Нека бъдем смирени, търпеливи, да имаме любов към ближния.

Ивелина ИВАНОВА