Отец Павел, свещеник: Много чудеса са станали и продължават да се случват в петричкия манастир „Св. Петка“

снимка: ИА "Фокус"

Отец Павел, свещеник в петричкия манастир „Св. Петка“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Отец Павел, каква е историята на Петричкия манастир „Св. Петка“? Кога и как възниква той?

Отец Павел: Когато поех така нареченият Петрички манастир „Св. Петка“ ми бе връчена летописната книга, според която през 1918 година в района на днешния храм не е имало нищо. Информацията ми бе потвърдена и от предишният свещеник, който вече е доста възрастен. Според преданието манастирът е построен благодарение на видение, което получава местен овчар. Неговото име е дядо Григорий. Той често пасял овцете си в този район и на обяд, когато си почивал, няколко пъти на сън му се явила Света Петка. Светицата му посочила конкретно място, казвайки му, че ако копае там, на 1 метър под земята, ще намери кръст и икона, които трябвало да стана достояние за всички. Дядо Григорий споделил видяното на властите и на духовния клир, но вместо да вземат нещата на сериозно, те решили, че той се е побъркал, затова го затворили в Струмишкия затвор. Малко по-късно отново на сън му се появила Света Петка, която му казала, че трябва да каже на хората да копаят, защото щяла да направи чудо. Тогава хората решили да проверят думите на дядо Григорий и започнали да копаят. Под земята те намерили кръст, кандило и икона. Веднага след това започнали да градят малка църква, която по-скоро била като параклис. Впоследствие, според преданието, останало като традиция местните хора, а и не само да посещават мястото на Светли петък. На този ден целият град се събирал под Явора, който се намирал там. Няколко години по-късно, през 1923 година, се взело решение да се построи църква. До 1971 – 1972 година, той бил закопан на 1 метър под земята и до днес си личат следите от това. По предложение на тогавашният архиерейски наместник Костадин Марчев е взето решение да се разкопае църквата, за да може тя да бъде открита. Тогава се прави и притвора на храма. Така църквата е удължена на страни. За съжаление не се знае годината на освещаването на храма.

Фокус: Говори се, че в храмът са извършвани много чудеса. Вярно ли е?

Отец Павел: Да, наистина в храма и до днес се случват много чудеса. Това е и основата причина, мястото да е любимо за жителите на град Петрич. Там се извършват служби, кръщения и така нататък. Местните хора вярват, че Света Петка не само е извършвала, но и ще продължава да извършва много чудеса. Пропуснах да кажа, че църквата днес се води манастир. Така е описана и в летописната книга, така я приех и аз, когато станах свещеник в нея.

Фокус: Тоест този манастир днес заема важно място в живота на петричани?

Отец Павел: Да.

Фокус: В трудните времена, в които живеем какви са Вашите впечатление – обръщат ли се хората към вярата?

Отец Павел: Трудно ми е с категоричност да кажа „Да“, защото през годините много бе загубено по отношение вярата на българите. Въпреки това мисля, че хората усетиха, че много е загубено и започнаха да се обръщат към вярата.

Ливия НИНОВА