Отец Славчо Проданов: Вярата във Възкресението Христово  благодатно влива в човечеството нравствени сили, за да могат хората  да продължат това Царство на мира, на свободата и социалната правда

Ставрофорен иконом Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Отец Славчо, честито Възкресение Христово! Защо това е Празник на празниците?

Отец Славчо Проданов:Честито Възкресение Христово! Божият син се въплати, страда и умря за нашите грехове и възкръсна, като се прослави и за да създаде твърда вяра и вечна радост на последователите си. Чрез тази вяра във Възкресението и сега, 20 века по късно той благодатно влива в човечеството нравствени сили, за да могат хората  да продължат това Царство на мира, на Христовата любов, Царството на свободата, на социалната правда, за която много се говори напоследък. Да творят Царството Божие тук на земята. Вярата във Възкресението на Нашият Спасител се издига в света като светилник на Божествена светлина и чрез нея се издига и разпръсква  в живота светлината на любовта. Най- важното, което Спасителят ни даде. Преди него нашият живот беше „око за око“, „зъб за зъб“, омраза между хората. Той ни даде любовта, защото той е Бог на любовта, правдата и нравствената чистота. И чрез нея идва светлата радост на неговото Възкресение.

Фокус:Какъв е смисълът на Христово Страдание?

Отец Славчо Проданов:Спасителят дойде, за да поеме греха на целия свят върху себе си и той трябваше да мине по този страшен път на страданието, за да изчисти с кръвта си греховния свят, греховното човечесто. Чухме ревът на народа :разпни го, разпни. И той наистина беше разпнат, увисна на кръста, да умие греха на човечеството. Погребаха го в нов гроб, който покриха с тежка каменна плоча, запечатана с печата на римския закон, но Исус Христос възкръсна. Това са страданията на Спасителя за нашето спасение.

Фокус: Днес какво разпъва нас, хората?

Отец Славчо Проданов:За съжаление, много омраза, много неправда има между нас, между хората. И какво трябва да направим?Да не забравяме Спасителя, да строшим печата на греха и да повдигнем плочата на на човешките страдания- нетърпимост, ненавист един между друг, за да възкръснат Христовите добродетели и пак ще кажа: любовта и небесният мир, без който няма да има радост, няма да има братска прегръдка. Трябва да си устроим живота чрез Христа. Доброто, хубавото, красивото в Христа, то ще даде на всички ни и на живота ни ред, мир, удобство, щастие, а в което не успеем да устроим ще причинява на живота ни неприятности и страдания.

Фокус: Кое е угодно на Бог, как да угодим на Него, а не на своите желания?

Отец Славчо Проданов: Трябва да му угодиме чрез това, което той иска от нас. А той не иска много. Дадени ни една прекрасна заповед: да се обичаме помежду си. Да обичаме враговете си. Това  наистина е нещо трудно, но успеем ли да го направим, това е вече евангелски героизъм. Това може да ни свърже в една обща братска прегръдка и с Исус Христос между нас.

Фокус:Това ли е личната отговорност на всеки едни от нас, а и на обществото като цяло?

Отец Славчо Проданов: Това е личната отговорност. Ако няма любов помежду ни, ще има омраза, ако няма мир, ще има страдания, междуособици, черни забрадки и сълзи по цялата планета.Всеки ден трябва да правим добро. Ето толкова малко иска Исус Христос от нас, за да се наречем Христови.

Фокус:Какъв е пътят, за да направим живота чудо?

Отец Славчо Проданов: Спасителят ни нарече приятели. Когато отидоха мироносците да го потърсят в гроба, ангелите казаха: Него го няма, той възкръсна. Ето едно приобщаване на всички ни към този чуден, божествен момент на Възкресението. На фона на всички интриги, злоговорене между нас, хората, духовна смърт бих казал дори, която настъпва между нас, можем да покажем нашето българско Възкресение. Възкресение в Христос, в неговите ценности и добродетели, на първо място сред които е любовта.

Фокус: Как бихте обяснили на децата какво е милосърдие и как се прави добро, какво е Божията любов и милостта към човешкия род?

Отец Славчо Проданов:Милосърдието то не се намира само в храма, по време на молтива. Трябва да го търсим навсякъде, навън, между вярващи и невярващи, между християни, юдеи, мюсюлмани и други религии. То е присъщо на всяка една религия. То стопля душата, то е ключа към сърцето на всеки един.

Фокус:  Как да избегнем момента, в който да правим Великден празник на софрата, а не на душата?

Отец Славчо Проданов:Тежко и горко на човек, който загуби вярата си във Възкресението, а търси вярата само в софрата. Такива хора се лишават от благата утеха в живота си, лишават се от богатата духовна трапеза, която Исус Христос разстила пред нас със своите добродетели.

Фокус:Какво ще пожелаете на всички наши читатели?

Отец Славчо Проданов:Нека застанем в редовете на тези, които първи видяха светлината от Христовото Възкресение. Да се възрадваме, да се възвеселим в този Велик ден и заедно да се поздравим с милите и трогващи думи :Христос Возкресе!

Ивелина ИВАНОВА