Отец Спас Веселински: Всички събития, които провеждаме в храм „Рождество Богородично“ са посветени на 90-ата годишнина от нейното освещаване и 50-ата годишнина от обявяването на Симитли за град

Отец Спас Веселински, председател на църковното настоятелство и свещеник в храм „Рождество Богородично“ в град Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Отец Веселински, в началото на нашият разговор припомнете ни каква е историята на храма в Симитли?

Отец Спас Веселински: Историята на храма датира още от времето, когато Симитли не е бил град, а село. Самото строителство започва още след освобождението на нашият край от турско робство, което се случва през 1912 година и продължава със заселването на християни, които слизат от околните села. Точно в този период става ясно, че има голяма нужда от изграждането на храм, затова се събира ѝ инициативни хора, които създават комитет и започват строителството. Това се случва някъде в 20-те години на миналия век. Благодарение на положените усилия – храмът е построен, а през 1929 година е и осветен. Оттогава до сега вече 90 години храмът задоволява духовните потребности на населението в град Симитли.

Фокус: Какво е актуалното състояние на сградата на храма?

Отец Спас Веселински: Материалното му състояние бих описал не просто като задоволително, а като отлично, защото храмът си има всичко, което е нужно. Поддържа се чистота и благолепието му  вътре в храма. Отвън в дворното пространство мисля, че всички, които са посетили храма няма да намерят забележки, защото се стараем и поддържаме всичко. В последните години около църквата построихме притвор, който да се ползва за палене на свещи. Изградихме и параклис, който е в чест на св. Стилян, който да се полазва за свето кръщение. Построихме и навес, който да посреща нуждите на хората. Тази година смятаме да започне изографисването на параклиса и с Божията помощ продължаваме.

Фокус: А мислите ли за други разширявания на храма?

Отец Спас Веселински: Това няма как да бъде направено, тъй като теренът не го позволява. Единствено можем да разширяваме от източната страна, но там пък ни спъва жп линията, която минава. Там има сервитутно пространство, което не позволява да се строи на изток. На запад, юг и север сме разширили, но само колкото е възможно.

Фокус: Как ще почетете 90-ата годишнина от освещаването на храма?

Отец Спас Веселински: Честванията по повод годишнината започнахме още с обявяването на конкурса „Моята църква“, в рамките на който ученици ни изпратиха различни творби под формата на рисунки, есета, разкази и стихотворения. Така те станаха „съучастници“ в празника, който имаме. Все пак нека не забравяме, че същността на празника е отслужването на светата евхаристия, която ще се проведе на 4 юни, което е вторник. Предната вечер ще се състои награждаването на децата, взели участие в конкурса, а също така ще бъде отслужена вечерна служба в храма от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в 17.00 часа. На 4 юни в 07.00 часа сутринта ще започне утрината и божествената света литургия, които също ще бъдат отслужени от Неврокопският митрополит Серафим.

Фокус: Акцент в честванията поставяте върху отец Борис. Защо и лично вас какво Ви вдъхновява в личността му?

Отец Спас Веселински: Поставяме акцент върху дейността на отец Борис, защото той е положил много големи усилия за духовното обгрижване на храма и енорията в град Симитли. Това се случва в продължение на много години, в които той се свързва с църквата. Интересното е, че дълго време той е бил единственият свещенослужител тук в храма. Дори когато е бил на възраст при него са били кръщавани много деца, а много семейства са били венчавани. Самите енориаши свързват името на отец Борис с храма, затова и сега, когато честваме 90-ата годишнина няма как да не го споменаваме с оглед на всичко, което е постигнал по отношение обгрижването на хората.

Фокус: Да се върнем на конкурса „Моята църква“. Как оценявате интереса, който бе проявен към него?

Отец Спас Веселински: Винаги може да се желае повече, но все пак трябва да кажем, че сме много доволни от това, което децата направиха и показаха.

Фокус: А проявеният интерес може ли да ни служи като доказателство, че младите хора все по-често се обръщат към вярата?

Отец Спас Веселински: Да, можем да кажем, че младите хора все по-често се обръщат към вярата. Това наблюдаваме както по време на службите, така и в неделното училище към църквата. То се посещава редовно от деца от град Симитли, които ежеседмично присъстват на заниманията, които се провеждат в Неделното училище. Надявам се, че това ще бъде „маята, която ще закваси тестото“ и другите деца да идват при нас, за да се запознаят с православната вяра.

Фокус: До края на годината, освен събитията, които ще се проведат на 3 и 4 юни, подготвяте ли и други прояви по повод годишнината от освещаването на храма?

Отец Спас Веселински: Всички събития, които провеждаме в храма през 2019 година минават под знака на тази годишнина. След службата, която ще бъде на 4 юни, следобед в читалище „Св. Климент Охридски“ ще се проведе и научна конференция. Също така на 8 септември, когато е храмовият ни празник ще подготвим специално честване. Нека не забравяме, че тази година имаме и 50-та годишнина от обявяването на Симитли за град, така че всички събития до Рождество Христово ще бъдат посветени на тези празници. Ако ми позволите искам да пожелая на всички, които следят работата на Радио „Фокус“ – Пирин и на всички, които живеят в град Симитли, енорията и извън нея – Бог да им дава здраве и всичко, което е нужно за спасени на душите им.

Ливия НИНОВА