Отец Спас Веселински: Симитли отбелязва своя празник на 8 септември, защото църквата в града носи името „Рождество Богородично“

Снимка: Община Симитли

Отец Спас Веселински, свещеник в храм „Рождество Богородично“ – Симитли, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Отец Веселински, на 8-ми септември Православната църква чества празника Малка Богородица или Рождество Богородично. Това е и денят, който е определен за празник на Симитли. Първо нека започнем с това какво точно представлява църковният празник?

Отец Спас Веселински: Църквата отдава почит на едно събитие от своя живот, а именно Рождението на Пресвета Богородица. И тъй като нашият храм в Симитли е построен в чест на Божията майка, то това води до решенето на този ден да честваме и празника на нашия град. Все пак щом нашите предци са счели ще е нужно храма, който са построили преди 90 години, да бъде посветен в нейна чест, то значи няма по-подходят ден от този и за празник на Симитли. Все пак нека не забравяме, че Пресвета Богородица е майка на Господ, но и наша закрилница.

Фокус: Тази година как ще отбележите двата празника?

Отец Спас Веселински: Църковният празник, както всяка година ще отбележим с отслужване на Утринна и Божествена света литургия в храма. На 7 септември от 17.00 часа ще има вечерно богослужение, а на 8 септември Тържествена света литургия. След това ще извършим водосвет за здраве на всички присъстващи жители и гости на град Симитли и ще осветим приготвеното ядене, което се раздава на хората. Като по-голяма част си го взимат за вкъщи, за да занесат благословение за празника по домовете си. Вечерта има програма от Общината, която е на площада.

Фокус: Споменахте, че храм „Рождество Богородично“ в Симитли, тази година навърши 90 години от своето освещаване. В тази връзка какво е неговото състояние?

Отец Спас Веселински: Състоянието на храма е добро, поддържа се, както и терена около него. Всичко ни е подредено, чист. Хората най-добре могат да кажат какво е състоянието му. Стараем се, до колкото можем. Тази година подменихме старите проскинитарии, които бяха в храма. Направихме два нови в притвора. Подготвихме и параклиса „Св. Стилян“, който се намира в двора на църквата, за изографисване. По принцип него ползваме за кръщение на деца и възрастни. Самото изографисване плануваме да започна около 15 септември.

Фокус: Това е доста хубава новина, защото си спомням, че и преди сме говорили за въпросното изографисване. Тогава споменахте, че това е нещо, което от доста време искате да се случи.

Отец Спас Веселински: Да, така е. Работата ни по подготовката за изографисването на параклиса започна преди около 10 години, но поради различни финансови причини бе отложено. Скоро предстои да започнем, имаме готовност и очакваме зографите да дойдат и да започне с рисуването на едната част.

Фокус: А колко време ще отнеме това рисуване?

Отец Спас Веселински: Не мога да кажа срок, защото не сме поставяли такъв. Това, което мога да кажа е, че тази година ще се рисува само източната стена и тавана. А за следващата година сме оставили страничните стени, тоест дейностите ще бъдат реализирани на два етапа.

Фокус: Знаем, че към храма има Неделно училище, което се посещава от много деца. Голяма част от тях дори претърпяват поведенчески промени в положителна посока. Тази година ще имате ли отново учебни занятия?

Отец Спас Веселински: Да, ще имаме като учебната година ще започне в началото на месец октомври. Вече се събраха доста деца, затова мислим и за материалната база, защото помещението, което ползваме се оказа малко, за да побере желаещите. Нека припомним, че заниманията в самото Неделно училище представляват подготовка и запознаване на подрастващите с истината на православната вяра, с християнски добродетели. Много пъти сме казвали, че нашата вяра е жива вяра и без дела, а само с обучени,  няма никаква полза от нея. Затова ние подготвяме децата да бъдат добри, преди всичко, да обичат както родители, близки, техните съученици , така и всички други деца, с които играят. Мога да кажа, че децата ни от Неделното училище са пример за хората около тях. По тази причина и броят на децата, които посещават  Неделното училище в град Симитли ежегодно се увеличава.

Фокус: Какво искате да пожелаете на всички миряни, на всички симитличани по повод 8 септември?

Отец Спас Веселински: По повод празника на Пресвета Богородица, нейното Рождение, пожелавам на всички здраве. Нека бъдем по-твърди и по-усърдни в молитвите и в делата, които извършваме ежедневно. Трябва да бъдем сигурни, че Бог ще ни въздаде това, което просим и това, което е полезно за спасението на душите ни.

 Ливия НИНОВА