Отец Спас Веселински: Симитли празнува днес своя празник, тъй като църквата в населено място носи името „Рождество Богородично“

Отец Спас Веселински, свещеник в храм „Рождество Богородично“ – Симитли в интервю за празничното издание на предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Отец Спас, на 8 септември Православната църква отбеляза Малка Богородица, но също така това е денят, в който Симитли отбелязва своя празник. Ще ни разкажете ли първо малко повече за самия църковен празник?

Отец Спас Веселински: Светата ни Православна църква на този ден чества рождението на пресвета Богородица. Празникът се нарича Рождество Богородично в чест на раждането на „изпросената“ с много молитви от нейните родители Йоаким и Анна – Света Богородица. Бог чу молитвите им и ги дари с чедо, което той беше подготвил още от грехопадението на Адам и Ева, за да изпрати своя земероден син, който да се роди от жена, да приеме човешки облик, така че да може всички ние човеците да се съединим с Бог. Именно тя се удостои с честа да приеме в себе си този, който е наричан „невместимия“, този който сътвори света, този който сътвори човека. Той прие човешки вид чрез Света Богородица. На 8 септември Православната църква отдава чест именно на това събитие – Рождеството на Пресвета Богородица.

Фокус: А защо именно този ден е избран за празник на Симитли?

Отец Спас Веселински: Съгласно традицията храмът, който е построен в дадено населено място и носи името на определен светия или събитие от живота на църквата с годините се е утвърдило като практика и градът, в който е разположен храма да празнува своя празник на този ден. Населените места честват тези дни като свои празници, събори, празненства. Затова и Симитли в чест на празника, който е на църква чества и своя празник.

Фокус: Как в църквата ще отбележите и двата празника?

Отец Спас Веселински: Празникът в храма започва още предната вечер със отслужването на вечерна служба след 17 часа с биене на камбаната в чест на празника. На 8 септември в 07.30 часа сутринта започваме Утринна, а след това отслужваме и Божествена Света литургия, защото смисъла на празника и на съществуването и живота в църквата е Светата литургия, която се отслужва и в която всички присъстващи вземат участие по време на Богослужението. Това е което ще бъде отслужено в църквата. След светата литургия ще се отслужи и водосвещаване на присъстващите, а по-късно ще бъде благословена храната, която тази година ще е постна, тъй като е ден петък. Храната ще бъде раздадена на присъстващите, за да могат да занесат от нея и в домовете си.

Фокус: Какво искате да пожелаете на всички жители и гости на Симитли по повод празника и респективно на всички българи по повод Малка Богородица?

Отец Спас Веселински: По повод празника Рождество Богородично искам да пожелая на всички, които с вяра се обръщат към Бог, защото както вече казах престарелите родители на Света Богородица, с искрена молитва и вяра молеха Бог да ги дари с чедо и той чу молитвите им, такава да бъде вярата на всички – искрена и жива. Само така ще може Бог да ни дава това, което искаме и което е полезно за спасението на душите ни. А по повод празника на Симитли бих искал да пожелая на жителите и гостите на града да прекараме заедно с радост, веселие и отворени сърца деня към всички наши близки и не близки, защото знаем, че Бог ни поръча именно това – да обичаме близките си, но и тези, които не са ни толкова близки, защото само когато имаме тази любов в нас и Бог ще ни обича и откликва на нашите молитви.

Ливия НИНОВА