Отец Стефан Йорданов: Чрез страданието и изкупуването на греховете ние се доближаваме по-близо до Бога

По повод най-големия и светъл християнски празник Възкресение Христово потърсихме секретарят на Архиерейското наместничество в Пазарджик отец Стефан Йорданов с повече информация за чудесата на Иисус Христов по време на неговата мисия на земята и значението на вярата в нашия живот.

 

Фокус: Какво трябва да знаем за Христовите чудеса, особено сега в навечерието на Рождество Христово

Отец Стефан Йорданов:  На първо място трябва да отбележим, че самото Възкресение Христово само по себе си е чудо.  Следвайки свещените писания, човечеството е трябвало да бъде подготвено за най-голямото чудо в християнския свят. Христос в своята мисия на замята е проповядвал вечен живот.  Когато хората изживеят първата си среща с Евангелието, вниманието им  се насочва първо към чудесата, които вършил Христос. Иисус извършил много чудеса пред очите на много хора. Тези чудеса показвали, че той има власт над различни врагове и трудности, с които хората сами  не могат да победят трайно.

Фокус:  Кои са най-големите чудеса на Спасителя?

Отец Стефан Йорданов: Първото чудо, което прави Христос е това на сватба в град  Кана Галилейска, където превръща водата във вино и е засвидетелствано от неговите апостоли. Той е поканен на сватбено тържество. Неговата майка казва: „Вино нямат, свърши се!“, а той казва „Какво общо имаш ти с мен, жено? Още не  е дошъл часът ми!“. Тоест, тя му казва: „Аз знам, че ти си Господ, ти си  Бог и те моля чудо да извършиш!“, и тогава  той казва: „Напълнете делвите с вода!“ и водата, що беше в делвите, се превърна във вино. Според библейското предание това вино било много вкусно. И сватбарите отбелязали с изненада, че домакините сложили по-хубавото вино накрая. В своята мисия Христос прави още чудеса – второто чудо е свързано с дъщерята на началника на синегогата в града, която била починала. Тя е била биологично починала, но отивайки при нея, Иисус протяга своята десница и тя възкръсва. Сред останалите чудеса е и това с Лазар. Седмица преди да влезе в свещения град Иисус възкресява един негов приятел Лазар, който е починал преди 3 дни. Дори неговите близки, когато отиват при каменни я гроб да го отворят,  отбелязват,  че тялото му може да се поразложило, но Иисус казва: „Лазаре, тебе думам – стани!“ и той става жив и здрав и излиза от гроба си. Сред чудесата на Иисус е и това, свързано с едно пътуване по вода. Веднъж когато Исус и учениците му пътували с лодка по Галилейското езеро, се разразила силна буря. Учениците му много се изплашили. Но Исус само погледнал бурята и казал: „Тихо! Спри!“ Изведнъж настъпила голяма тишина. При друг случай, той ходил по водата по време на една страховита буря.

Фокус: Как трябва да бъдат възприемани чудесата на Иисус?

Отец Стефан Йорданов:  Исус изцелявал хора, които страдали от „всякакви болести и всякакви недъзи“. Той лекувал слепи, глухи, прокажени, епилептици, куци и недъгави. Нямало болест, която той да не може да излекува.Като на някои от тях казвал „Ето ти оздравя, недей греши повече“. Тъй като болестите се допускат по Божия воля като наказание за греховете ни. Но чрез страданието и изкупуването на греховете, ние се доближаваме по-близо до Бога.

Албена ЖИЛЕКОВА