Отец Стоян Бербатов,  свещеник от Благоевград: Кражбите в църквите са неорганизирани и не са насочени към икони и ценни предмети

снимка: pixabay.com

Отец Стоян Бербатов от Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Каква е причината да бъдат разбивани и ограбвани църковните храмове?

Отец Стоян Бербатов: Грабежите бяха с по-големи щети в началото на 90-те години. Тогава се крадяха най-вече икони, които бяха търсени от колекционери и иманяри. По това време много по-рядко се крадяха пари и се разбиваха касите. Днес кражбите са предимно парични, като се извършват по-скоро неорганизирано от хора, които са с ниско социално положение или зависими от наркотици. Те са без образование и търсят лесна и бърза печалба. На този тип хора целите им са да се напият и да вземат от някъде пари. Грабежите се случват най-често в църкви, които са в малки и на отдалечени места. Големите храмове в градовете имат изградена алармена сигнализация.  В тях храмове най-често може да се извършат малки кражби през деня, като някой си позволи да вземе от оставените пари на иконите.

Фокус: Запознати ли сте със случаи, когато се е разкрила дадена кражба?

Отец Стоян Бербатов: Конкретно не, но знам, че много от ценните неща, които са откраднати през изминалите години са намирани от полицията. След разбиване на църкви органите на реда са извиквали свещеници да разпознават намерените ценности. В църквите, които обслужвам не съм имал случаи на кражби на икони. Имаше едно разбиване преди 15 години, когато се открадна касата на храма. Църквата в село Марулево също е разбивана няколко пъти, но са търсени предимно пари. Интересно е, че не се крадат икони, а се взимат пари, защото контролът с търговията на ценности се следи строго. Един човек, който няма възможност да пласира тези неща се подлага под риск да бъде хванат. Рядко се среща и организирано ограбване на църквите, защото е много по-малка възможността да се продадат иконите.

Фокус: Мислите ли, че в някое малко село някой, за да тръгне да краде пари, може би това му е последната надежда, за да си купи хляб и да преживее деня?

Отец Стоян Бербатов:  Според мен тези, които крадат са хора, които не са чак толкова гладни за прехраната, колкото не осъзнават какво правят. Те се намират в състояние, в което не могат да оценят вредата, която ще нанесат. Гладният човек ще потърси някой, който да го нахрани или ще потърси някаква работа. Разумните хора осъзнават, че един или два пъти може да се откраднат пари за хляб, но третият път няма да е успешен и ще бъдат разкрити. Хората, които нападат храмовете нямат чувство за святост, за човещина и за отношение към най-ценните неща, които едно общество може да създаде в своето развитие. Това са хора, които смятат, че всичко им е позволено и нямат морални или етични критерии.

Фокус: Какво казва Библията за кражбите и след извършването им наблюдава ли се разкайване у крадците?

Отец Стоян Бербатов: При тези хора посегателството от храма не е единственото незаконно действие. Те биха се разкаяли за всичко, което са сторили, ако осъзнаят постъпката си. Тези хора нямат критерии да разграничат святото от лошото, пошлото и грозното. За тях всичко е едно и също и щом могат да извършат кражба, докато законът не ги хване, те се чувстват недосегаеми в правото си да вършат всичко, което са намислили. Ако някога при тях се появи покаянието, то ще се свърже с всички постъпки, не само за кражбите в храмовете.

Денис НИКИФОРОВ