Отец Ясен Шинев, енорийски свещеник във Варна: Болничният параклис в УМБАЛ „Св. Марина“ приема вярващи девета година

Радио "Фокус" - Варна, отец Ясен Шинев

Отец Ясен Шинев, енорийски свещеник в Старинен храм “Успение Богородично“ (Малка Богородица), храм “Св.Атанасий“ и параклис в УМБАЛ „Св. Марина“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Отец Шинев, на 17-ти юли православната църква чества Света Марина, какво трябва да знаем за тази личност?

Отец Ясен Шинев: В Светата църква има особен чин на великомъчениците, каквато е Света Великомъченица Марина. Това са онези мъже и жени, които не просто са защитили вярата, а са го направили с кръвно свидетелство. Ние много често обичаме да декларираме, че вярваме, че изповядваме или православието, или общохристиянски ценности, но тогава, когато сме изправени пред големи изкушения и трудности, тогава обикновено много хора се огъват. Но има души, които са много дълбоко свързани с вярата и с подвига на християнството, каквато е била Великомъченица Марина. Тя е живяла в Антиохия и е била дъщеря на езически жрец. Може да си представим каква драма е била в нейната душа, защото лично баща й се е противопоставил на нейното, най-вероятно си е мислил – увлечение към християнството. Това е изповядването на единственото чисто духовно религиозно учение, което е учението на нашия Спасител. И въпреки тази драма тя е останала вярна докрай. И с разпореждането на баща й и неговите подчинени, тя е била умъртвена по много жесток начин. Тя е била е момиче на 13-14 години. Можем да си представим донякъде онова, което това подрастващо дете е изживяло. Можем да съпреживеем донякъде нейния нечовешки подвиг – да бъдеш изоставен от всички и от баща си, и от обществото, и не само да носиш печата на отхвърлянето, но и да получиш смърт заради това, че просто изповядваш истината. Защото Христос казва: „Аз съм и пътят, и истината, и животът“. Примерът на Света великомъченица Марина е пример за твърдост и за духовно мъжество. Ето, в нашия съвременен свят, много неща се размиват, преоценяват. Минават на заден план неща, които са първостепенни и обратно – второстепенни минават на първи позиции. Затова примерът на Света великомъченица Марина е толкова значим. Защото християнинът, независимо къде се намира, трябва да бъде последователен, верен докрай, не човек на декларациите, а на своите дела. Иска се в практическия живот да бъдем верни, да не се страхуваме да свидетелстваме истините на Евангелието и да се борим срещу силите на злото. Желая всички да честват този празник, да бъдат благословени, да бъдат осветени!

Фокус: На Вас е поверен и параклисът в двора на Университетската болница „Св. Марина“. Посещава ли се той?

Отец Ясен Шинев: Параклисът, с благословението на дядо Кирил, слава на Бога дядо Йоан продължи неговото възрожденско дело, първоначално беше отворен един ден. Първото му освещаване беше преди девет години. Той е построен по идея на проф. Красимир Иванов и на цялото тогавашно ръководство на болницата, и на дядо Кирил. Сега параклисът е отворен за по два дни. Огласено е, има знаци навсякъде как да се стигне до него. Идваме, посещаваме и болните по стаите, там, където се налага. Трудностите са главно в съзнанието на хората, но аз съм убеден, че всичко ще върви по Божията милост и по милостта на Света великомъченица Марина.

Диана СТОЕВА