Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър

Пловдив. Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. В първия ден на откриващия уикенд събитията са десет и са на локации в централната градска част. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е с начален час 18.00 часа.
В Регионалния етнографски музей в 17.00 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението – цигулка, виола, цитра, мандолина и много други. Отново в Етнографския музей, но от 18.00 часа се открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.
Изложбата „Пловдивските художници“ ще може да бъде видяна в галерията на Общинския съвет в Пловдив от 17.30 часа. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.
Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, ще представи изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17.30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката. В 18.00 часа, отново в Балабановата къща, ще започне Камерният концерт „Юбилеи“, който е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов.
Театралният спектакъл „Евридика в подземния свят” ще се играе на сцената на Драматичен театър – Пловдив от 19.00 часа, в Камерна зала със симултанен превод на английски.
В  първия ден от откриващия уикенд музикалната програма „Капана 2019. Началото“ ще представи изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20.00 часа.
Жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат и изложбата „Необозримо за Кольо К.“ в Градска художествена галерия, която бе открита в началото на седмицата.
Кулминацията на програмата на откриващия уикенд ще бъде утре, 12 януари, когато присъстващите ще станат свидетели на уникално шоу, озаглавено „Ние сме всички цветове“. В него ще участват над 1500 артисти.
Тони МИХАЙЛОВ