Откриват официално Празника на горнооряховския суджук

Горна Оряховица. Откриват официално 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук. В Градската градина ще се проведат редица фолклорни концерти, игри и състезания, популяризиращи кулинарния продукт. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пламен Мадемов, директор на Исторически музей – Горна Оряховица. Събитията започват в 11.00 часа. През целия ден са предвидени изяви на самодейни състави от общината и гости, кулинарни игри и награди. Ще се проведат състезания – за най-добро обелване на суджук, за най-бързо нарязване, за най-красиво аранжирано плато. Ще има и допълнителни игри за надяждане. От 18.00 часа на сцената ще излязат Димитър Аргиров, Оркестър „Експерт бенд“, Жоро Любимеца и Валя.
Неделният ден ще започне отново с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. От 15.00 часа е откриването на XX Международен пленер „Живописатира“ в Художествена галерия „Недялко Каранешев. За 18.00 часа е предвиден концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации. Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде изработена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специален щанд в парка.
По време на празника ще се проведат и два конкурса – за най-добре приготвен горнооряховски суджук и за най-вкусно домашно ястие под надслов „Без суджук не може“. Жури и на двата конкурса ще са технолози от трите фирми, произвеждащи продукта, получил защитено географско указание. За празника са предвидени 2 тона суджук и 2 тона бира, предоставени от организаторите.
Празникът на суджука се организира в партньорство между Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и Сдружение „Раховец 2007“.
Надежда КРЪСТЕВА