Откриващото събитие на Есенните празници на изкуствата в Асеновград ще представи рядка колаборация между класически китарист и духов оркестър

снимка: Pixabay.com

Пловдив. Откриващото събитие на Есенните празници на изкуствата в Асеновград ще представи рядка колаборация между класически китарист и духов оркестър. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив китаристът Благовест Георгиев, по чиято покана в Асеновград ще гостува Общинският духов оркестър на гр. Грас, Франция. Концертът ще се състои тази вечер от 18.00 часа пред Градската библиотека „Паисий Хилендарски“.
„Групата е съставена от изключителни професионалисти – всички с действаща музикална кариера. Някои от тях са концертни изпълнители, други за музиканти в духови или във филхармонични оркестри. 10 от тях са създали този ансамбъл и в редица концерти, които правят из Европа, решихме да направим и в България. Тъй като съм родом от Асеновград и съм класически китарист, решихме да включим в програмата нещо, което ще бъде с китара и духов оркестър. Много рядко се среща подобна колаборация. В програмата са предвидени френски шансони, военни маршове, аранжименти на класически пиеси на композитори като Астор Пиацола, Антонио Вивалди, както и редица изненади за присъстващите“, каза Благовест Георгиев.
На въпрос как се приема подобна колаборация в чужбина, китаристът отговори, че когато на сцената има повече музиканти, винаги е интересно. „Опитваме се да предложим разнообразна програма, която да бъде достъпна за всички, тоест с музика, която хората познават“, посочи Георгиев.
Още в детството си Благовест Георгиев започва да изучава класическата китара. Впоследствие заминава за Франция, за да продължи обучението си в класа по класическа китара на Паскал Полидори и Лоран Бланкарт – и двамата последователи на Александър Лагоя. Там завършва с пълно отличие и златен медал. Участва като гост на международни китарни фестивали, на които представя солови програми и прави майсторски класове. От 2009 г. той е преподавател по класическа китара в консерватория във Франция. Участва в редица проекти с различни музиканти, инструменти и жанрове. През 2018 свири също като солист в операта на Ница със симфоничния оркестър на града.
„Връзката между мен и Асеновград е изключително силна. Благодаря на Община Асеновград, че имаме възможност да реализираме този проект. За мен е чест и изключителна радост да свиря в родния си град“, коментира той.
Тони МИХАЙЛОВ