Увеличава се броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Велико Търново

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Увеличение на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат здравните експерти във Великотърновска област. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в старата столица. За последната седмица заболеваемостта в региона е достигнала  104.38 на 10 000 души при средна за страната от 104.06 промила.

Данните за седмицата от 6 до 12 януари са се покачили двойно в сравнение с първата седмица от годината. Най-много болни има при децата и хората в активна възраст.  Според експертите стойностите все още са далеч от епидемиологичните, но съветват гражданите да са внимателни и да взимат превантивни мерки – да избягват места, на които се събират много хора, да консумират повече плодове и зеленчуци и често да проветряват домовете и работните си места.

Освен 72-та случая на остри респираторни заболявания в област Велико Търново, за изминалата седмица в региона са регистрирани 53 случая на варицела, като повече от половината от тях – 28 са в община Горна Оряховица.

Рени АТАНАСОВА