От днес гражданите могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища по проект на Община Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. Започва реализацията на един от най-важните проекти за подобряване на чистотата на въздуха във Велико Търново, свързан с подмяната на старите печки на дърва и въглища на близо 550 домакинства в старопрестолния град. Това каза в интервю за предаването „Царевград Търнов – слава и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново Зорница Кънчева, началник на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че от днес великотърновци вече могат да подават документи, а подмяната на печките ще е безвъзмездна за тях. Това става възможно с привлеченото от Община Велико Търново финансиране по програма LIFE на Европейската комисия.

„Основната цел на проекта е подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез преминаване към алтернативни форми на отопление – природен газ или печки на пелети. Проектът е за битови абонати, които се отопляват на твърдо гориво. За промишлеността общините нямат ангажимент нито за контролни функции, нито за мониторинг и затова всички проекти, в които общините участват са насочени към битовите абонати, които се отопляват на твърдо гориво. Финансирането по конкретния проект, по който сме кандидатствали и ще се осъществи в няколко общини – Столична община, Бургас, Русе, Стара Загора, Монтана и Велико Търново, идва по програма LIFE  и е първият интегриран проект, който се печели от български общини. Имаше много въпроси, свързани с това защо по някои програми има и уреди с ток, но по тази програма няма. Програма LIFE е изключила възможността за финансиране на електрически уреди, тъй като голям процент от енергията, която се произвежда в България не е зелена енергия, а е дял от ТЕЦ-овете Марица-изток, в които се използват твърди горива за производство на твърди горива. Затова и специално по тази програма уредите на ток не са допустими. По ОП „Околна среда“, по която също ще кандидатстваме и се надяваме следващата година вече да имаме проект, подобен на този, са допустими и други електроуреди, освен тези на природен газ и на пелети“, каза Зорница Кънчева.

По думите й по настоящия проект по програма LIFE ще има пилотна фаза, в която ще се подменят електроуредите на 70 домакинства и основна фаза, на която ще се подменят електроуредите на 478 домакинства. „Пилотната фаза стартира днес и започва приемът на документи в период на два месеца в Информационния център на Община Велико Търново, на първо гише. Така че, който има желание може да дойде на място и да зададе своите въпроси, а на страницата на общината в раздел „Околна среда“ има цял раздел за програма LIFE – документи, формуляри, и най- важното е зоната, в която ще бъде извършена подмяната. Важно е да спомена, че ще се подменят електроуреди само в определени райони, а не в целия град. Това ще се случва в кв. „Асенов“, старата част на града, „Варуша“ и част от кв. „Акация“. В сайта има схема и всеки може да провери отговаря ли неговото домакинство на условията“, каза Зорница Кънчева.

Тя отбеляза, че в момента отдел „Околна среда“ се е насочила към кандидатстването и подготовката на документацията по ОП „Околна среда“, за раздел „Качество на въздуха“. „Целта ни е разширяване на териториите и включването на други квартали от град Велико Търново по подобни проекти за подмяна на уреди за отопление. Това в момента е едно от най-важните неща, по които работим“, посочи Кънчева.

Рени АТАНАСОВА