От началото на 2017 г. на територията на Видинска област са регистрирани 17 катастрофи с пешеходци

От началото на 2017 г. на територията на Видинска област са регистрирани 17 катастрофи с пешеходци, съобщават от ОД МВР – видин.   Ранени са 13 души, загинали няма. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 10, с 8 ранени и две жертви (във Видин и Арчар).

В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от Акция „Зима“, пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

Бъди видим през зимата и в тъмното, съветват пътните полицаи и припомнят задължения на пешеходците, съгласно Закона за движение по пътищата:

  • Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
  • Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
  • Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл.108, ал.1).
  • Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1).

Глобата е 20 лв (чл.184, ал.3).

  • Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл.112, ал.1).

Глобата е до 30 лв за водача на организираната група пешеходци (чл.184, ал.1, т.1).