От 1 октомври Обществената трапезария на БЧК – Пловдив започва да предоставя топъл обяд за 70 възрастни хора

Снимка: БЧК

Пловдив. От 1 октомври Обществената трапезария на БЧК – Пловдив започва да предоставя топъл обяд за 70 възрастни хора. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областния съвет на хуманитарната организация. Обществената трапезария ще стартира от 11.30 часа в Многофункционалния социален център при БЧК – Пловдив, намиращ се на ул. „Стойчо Мушанов” 48. Общо 70 души – самотно живеещи, болни и изпитващи затруднение при задоволяване на основни потребности, ще получават топъл обяд ежедневно.
На 1 октомври от 10.00 часа БЧК-Пловдив ще открие и библиотека на разположение на пациентите в МБАЛ „Св. Пантелеймон“. На принципа „връстници помагат на връстници“ болните ще имат възможността да се опитат да преодолеят самотата и да намалят страданието чрез четиво и среща с човек, който да го изслуша и с когото споделят мисли и преживявания.
„1 октомври е обявен от ООН за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и оценяваме приноса им към обществото ни. Времето, в което живеем, отправя предизвикателство към нас, хората в активна възраст да обръщаме по-голямо внимание на възрастните хора около нас. Едно от най-големите изпитания  пред, което са изправени хората от третата възраст се оказва самотата. Невъзможността, поради заболяване или недостатъчни доходи да се срещат, разговарят и споделят с другите хора са чест техен спътник“, съобщават от БЧК-Пловдив.