От 15 януари в Етъра отваря врати работилница за мартеници от гайтан

Габрово. И тази година Етнографски музей на открито „Етър“ ще популяризира малко по-забравените, но много често използвани в миналото традиционни български мартеници от гайтан. За целта в културната институция отново ще отвори врати работилница „Майсторете ръчички“, където малки и големи ще имат възможност да изработват мартеници от гайтан под надзора на специалисти от Център „Българка“. Участието става след предварително записване, припомнят за Радио „Фокус“ Велико Търново от Етъра, като уточняват, че допълнителна информация можете да откриете на интернет сайта им.

„Това е нещо по-различно от всичко, което се прави в другите краища на страната, защото гайтан днес се произвежда само при нас и само ние правим такива мартеници. Освен това организираме и национален конкурс, към който интересът расте главоломно в последните години, като най-впечатлени са децата и учениците“, обясни уредникът Величка Илиева.

Отново най-добрите произведения ще могат да участва в Националния детски конкурс „Мартеници от гайтан“. Средствата, сърбани от продажбата им ще бъдат дарени на инициативата „Българската Коледа“.

Луиза ТРАНЧЕВА