От 25 до 70 лева варират цените на живите коледни дръвчета във Велико Търново

Велико Търново. От 25 до 70 лева варират цените на живите коледни дръвчета във Велико Търново. Едно от основните места, на които се предлагат елхи е Кооперативния пазар в центъра на града, сочи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  Най-евтини са отсечените дръвчета–  около 25 лева. Цените на тези, които се продават в саксия са от 50 до 70 лева. Продават се и елхови клонки за тези, които няма да могат да си позволят цяло дръвче. Цената им е между 3 и 5 лева.

Тази година местата, на които се продават живи елхи са по-малко.  Продавачите обясняват, че хората все по-често избират да си купят изкуствени дръвчета. Основната причина за това, е че те излизат по-евтино и освен това не замърсяват домовете. Често те са избор и на природозащитници.

В магазините за битови стоки  цените на най-малките са около 15 – 20  лева. Продават се дори и такива, които са украсени.  По-луксозните и големи елхи са над 50 лева като има такива, които достигат до 300.

Цените на украсата на коледната елха също варират в големи граници. За коледни лампички могат да се дадат от 6 до 50 лева. Светещи маркучи могат да се намерят и за 5 лева. Гирляндите са на цени от 3 до 6 лева, а коледните играчки, в зависимост от материала и размера, са от 5 лева за 6 броя до 4-5 лева само за една играчка.

Рени АТАНАСОВА