От XVIII – XIX век датират орнаментите, поставяни върху обредните хлябове, които ще представи варненския Етнографски музей в изложба

 

От XVIII – XIX век датират орнаментите, поставяни върху обредните хлябове, които ще представи Етнографския музей в изложба във фоайето на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Лидия Петрова, главен уредник на културната институция. По думите й един от често поставяните знаци върху хляба в миналото е слънце. „Хората са смятали, че през студените зимни дни слънчевото греене ще се увеличи и съответно ще настанат по-добри дни за тях. Самата форма на хляба наподобява слънцето, затова не е случайно, че обредния хляб винаги е кръгъл“, обясни уредникът.

По думите на Лидия Петрова в рамките на изложбата ще бъде представена и книга, чиито произход се свързва с първите десетилетия на XX век. „Това е книжка под формата на картинка, която изобразява Рождество Христово. Ще бъдат демонстрирани и много картички от същият период, които хората са си изпращали, за да се поздравят за коледните и новогодишните празници“, каза още Лидия Петрова.

Тя посочи, че малко по-късно върху картичките започват да се обрисуват и изображения на градски коледни елхи. „След Освобождението в България се дава начало на първите елхи, използвани за празника. Във Варна първите празнични дръвчета са дело на Военния клуб. Така настъпва моментът, в който изображенията на картичките стават по-богати, като включват подаръци, елхи, деца, както и образите на Дядо Коледа и Дядо Мраз. В миналото се е вярвало, че Дядо Коледа идва да донесе радост, веселие и дарове, а Дядо Мраз е носел студа, зимата и снеговете“, каза още уредникът.

Освен Етнографския музей, участие в демонстрацията ще вземе и Музеят за нова история на Варна. По думите на Лидия Петрова културната институция ще покаже своя колекция от картички, която отново е с коледна тематика. „Друга витрина, която ще заеме музеят показва периода след 1940 година – това е най-новата история. Там ще бъде представен начина, по който са празнували някога със сурвачките, с Дядо Мраз, гирляндите за елхи. Домакинът на изложбата – Регионалната библиотека също ще заеме една витрина, а художествената галерия ще се включи с две картини“, подчерта уредникът.

Деница НИКОЛОВА