Павел Христов, Община Велико Търново: Обученията и курсовете по новата платформа за виртуален маркетинг на занаятчийски продукти FairDeal са напълно безплатни

Община Велико Търново създаде първата по рода си интерактивна и дигитална платформа за търговия със занаятчийски продукти. Мрежата за виртуален маркетинг ще е безплатна за занаятчиите и производителите и ще им позволи да търгуват директно, като е свързана и с най-големите световни платформи. Повече, в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново, ни разказа ръководителят на проекта Павел Христов.

 

Фокус: Г-н Христов, община Велико Търново създаде първата по рода си интерактивна и дигитална платформа за търговия със занаятчийски продукти. Разкажете ни повече.

Павел Христов: Този продукт предлага доста добро решение за онлайн маркетинг, като се е родила една уеб базирана платформа, която ще е достъпна от всяка точка на света и ще скъси драстично пътя между производители и потребители. Голямото предимство е възможността за интеграция с доказани търговски портали. Проектът дава един добър шанс за всеки един занаятчийски производител лесно да регистрира профил в системата и да предлага своята продукция на много широка аудитория. Проектът цели да помогне на малкия и средния бизнес да разшири контактите си, да рекламира по-бързо, по-лесно и по-достъпно своята продукция. Платформата ще бъде безплатна за ползване от всички занаятчии. Проектът представя на едно друго ниво уникалните занаятчийски продукции от двете страни на река Дунав във фокуса на внимание на крайния потребител и реална оптимизация на връзката между доставчик и клиент. Във връзка с проекта бяха представени всички тези решения по време на Базара на занаятите през 2018 година в град Крайова, Румъния и през 2019 година във Велико Търново. Такъв тип базари на занаятите ще бъде провеждан в двата града ежегодно в следващите годините.

Водещ организацията по проекта е Община Велико Търново, в партньорство с Асоциация „Диманш“, Румъния, Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара, България и Национален театър „Марин Сореску“ – Крайова, Румъния. Благодарение на всички партньори успяхме да направим един много добър продукт, който вече е достъпен на широката аудитория.

Използвам възможността да поканя всички занаятчии, които са заинтересувани от представянето на своите продукти, да регистрират своите профили в системата и да изпробват всички функционалности на адрес www.fairdeal.bg. Цялостната информация е визуализирана посредством дигитален наръчник, който е публикуван в секция „Ръководства“ на платформата. Там всеки един от потребителите може да се запознае с особеностите на платформата, с маркетинговите процеси на занаятчиите и техните основни функции, в това число публикуване на собствен магазин с продукти, описание на продуктите, реално стартиране на платформата, приемане и обработка на поръчка и т.н. Представени са и процесите от гледна точка на потребителя – преглед на магазини и занаятчийски профили, разглеждане на продукти и описания, извършване на поръчка и комуникация с доставчик.

Фокус: През миналата седмица проведохте обучения по платформата. Ще има ли и други курсове?

Павел Христов: На 28 януари проведохме обучения на живо, а тези, които не са присъствали, могат да се запознаят с платформата в секция „Ръководства“. Повтарям пак, че регистрацията е напълно безплатна. Има и интерактивни курсове, които се провеждат онлайн. За тази цел е създаден профил info@fairdeal.bg в популярното приложение скайп. Там, както и на официалния имейл на Община Велико Търново, всеки може да задава своите въпроси. Каня всички заинтересовани лица да се регистрират, за да видят предимствата, които предоставя нашата платформа. Главната цел е създаване на нови икономически възможности за реална заетост, както и за развитие на предприемачеството в трансграничния регион чрез едно разработване на това софтуерно решение, което предлагаме на занаятчиите. Искам да спомена, че платформата е на български, английски и румънски език, което осигурява по-голяма достъпност за всички потребители от двете страни на река Дунав.

Фокус: Можем ли да кажем какви предимства дава платформата за Великотърновски?

Павел Христов: С този проект целим да подпомогнем най-вече малкия и среден бизнес, както и да дадем шанс на малките занаятчийски производители не само от двете страни на река Дунав, а и на всички, които искат да се включат и да предложат своята продукция. Другото важно нещо е, че платформата е безплатна и е в полза на всички занаятчии и ще им помогне да разширят бизнеса си.

Фокус: Вие акцентирахте на това, че обученията и курсовете са напълно безплатни. В тази връзка няма как да не Ви попитам от къде идва финансирането?

Павел Христов: Финансирането по проекта е по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020, по Приоритетна ос 1. Благодарение на това имаме много добра реализация на проекта с нашите румънски партньори.

Рени АТАНАСОВА