Павлина Друмева: Огорчена съм, че спорът за роднинските назначения се свежда до манипулиране на фактите

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Павлина Друмева, директор Дирекция Административно правно обслужване и финанси при Община Алфатар, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Държавен служител от Община Алфатар поиска в отворено писмо до медиите публично извинение от народния представител от БСП Стоян Мирчев за уронване на престижа. Автор на отвореното писмо е Павлина Друмева, директор на Дирекция „Административно-правно обслужване и финанси“ при Община Алфатар. Госпожо Друмева, защо искате публично извинение?

Павлина Друмева: Защото бях обвинена и за мен беше поднесена невярна и много неточна информация, която беше чиста клевета, в национален ефир и то в БНТ1. Това ме провокира основно да отправя това отворено писмо, защото господин Мирчев в своето изказване заяви, че щом не се отговаря на фактите, които се изнасят и се мълчи, значи те са истина. Категорично заявявам, че казаното за мен и по мой адрес не отговаря на истината.

Водещ: Нека да кажем, в най-кратък вид разбира се, какви са думите на господин Мирчев, от които вие сте се почувствала засегната?

Павлина Друмева: Първо, господин Мирчев не си е направил труда да научи точно името ми, това най-много ме засегна. След като цитираш държавен служител и посягаш върху неговия авторитет, следва поне името му да научиш. Той каза, че съм Павлина Димова.

Водещ: Така. Това обаче, предполагам, че не е поводът да му поискате публично извинение?

Павлина Друмева: Не. Поводът е вече по-сериозен. Поводът е, че се посегна и на дъщеря ми, посегна се и на това, че аз като държавен служител и директор на дирекция съм си позволила и в моята дирекция има назначен служител и той е точно дъщеря ми. Това не мога да го допусна и няма как да се случи в нашата администрация.

Водещ: Всъщност това беше упрекът на господин Мирчев, че в дирекцията, която вие ръководите, а това е „Административно-правно обслужване и финанси“ в Община Алфатар, сте назначили дъщеря си?

Павлина Друмева: Да, абсолютно.

Водещ: Каква е истината от това, което всъщност вие искате да изложите като теза?

Павлина Друмева: Назначенията в Общината се извършват от кмета на Общината. Дъщеря ми е назначена по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и въобще по Младежка заетост и местоработата й не е в Общината. Нейната месторабота е в Дома за стари хора като оперативен счетоводител. Пряко подчинена е на директора на Дома, но по простата причина, че договорът с Бюрото по труда и Агенцията е сключен между Агенцията и кмета на Общината, затова кметът се явява неин работодател.

Водещ: Изисква ли се за тази длъжност, която е заела дъщеря ви, явяване на конкурс и дали тя се е явила, ако е така?

Павлина Друмева: Категорично не се изисква. Условията, които се изискваха по самата Оперативна програма са – младежи до 29 г., дъщеря ми е на 25 г. Следващото условие беше висшист без стаж по специалността от завършеното висше образование, тя притежава висше образование – бакалавър икономист. И не на последно място – да няма стаж по специалността. И да бъде с регистрация в Бюрото по труда.

Водещ: В писмото си вие казвате, че от думите на народния представител вашата дъщеря се е почувствала разочарована от решението си да се върне в малкия град. Какво сподели тя с вас?

Павлина Друмева: Какво да ви кажа? Първо, решението беше абсолютно нейно да се върне от София, от столицата, в Алфатар, за което аз бях категорично против, защото зная какви са перспективите за един млад човек в малките населени места и по-точно в Алфатар. Защото нейното искане е точно в Алфатар да се устрои, да живее, да работи и да създава семейство. Въпреки всичко като родител приех това нейно решение и тя се върна. Извинявайте, но един млад човек, който току-що тръгва по пътя, току-що започва да се сблъсква с проблемите в живота е решил да работи, да се устройва и по такъв начин да започне кариерата му в населеното място, за мен е твърде обидно и още повече за нея.

Водещ: От колко години, госпожо Друмева, работите във въпросната дирекция към Община Алфатар?

Павлина Друмева: От 2004 г. съм директор на дирекцията в Общината. С промяна на наименованието на дирекцията от 2016 г. е извършена и промяна в моята длъжност като дирекция „Административно-правно обслужване и финанси“.

Водещ: Била ли сте свидетел или потърпевш на голямата тема, която сега се коментира в национален мащаб, а именно роднински назначения? Има ли такива случаи реално в Община Алфатар, какви са наблюденията ви?

Павлина Друмева: Категорично казвам, че няма такива случаи. Но на всички е известно, че в малките населени места по принцип всеки по някаква линия е роднина на някой, защото сме малко. Родовете са събрани на едно място в населеното място. И волю-неволю, където и да погледнеш, все някой на някого може да се окаже такъв роднина, но това никога не е било причина за такива назначения.

Водещ: Разбира се, че роднините също трябва да работят, както неведнъж беше казано, въпросът е дали се заемат длъжности без конкурс?

Павлина Друмева: Не, няма такива.

Водещ: Предполагам, че в този период, в който вие работите там, повече от 12-13 г., са се сменили кметове с различна политическа ориентация, различна дори и от вашата лична. Имало ли е нагнетяване на напрежение заради това, че избраният кмет представлява една или друга политическа сила?

Павлина Друмева: Знаете, че това е неизбежно в началото на мандата на всеки един кмет както за администрацията, така и за кмета, който поема властта. И няма как да не се усещат в началото такива емоции, такива настроения. Но всеки кмет, встъпвайки в длъжност, месец-два-три, до пет-шест, преценява с кого от стария екип може да работи, с кого не може да работи. Служителите от своя страна – също и всеки си прави избора сам за себе си.

Водещ: Чувствате ли се по някакъв начин огорчена, не лично, но огорчена като гражданин на тази държава, че дебатът на политическо ниво се свежда нерядко и до манипулиране на фактите?

Павлина Друмева: Абсолютно. Абсолютно се чувствам и най-много ме засегна фактът, че тук става вече за лични нападки, които прозвучават много грозно и по много грозен начин поднесени, чисто клеветнически. От това най-боли.

Росица Ангелова