Павлина Панова, член на Конституционния съд се срещна днес с ученици от Гимназията с преподаване на английски език „Йордан Радичков“ във Видин

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Павлина Панова, член на Конституционния съд се срещна днес с ученици от Гимназията с преподаване на английски език „Йордан Радичков“ във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Срещата бе на тема „Съдебната система и справедливостта в демократичното общество“. Срещата бе организирана по инициатива на председателя на училищното настоятелство Лидия Каменова, която при откриването посочи, че Павлина Панова е завършила Английската гимназия във Видин през 1986 година. На срещата присъстваше и Поли Асенова, учител по история, преподавала и на Павлина Панова. В срещата взе участие и директорът на гимназията Любомир Георгиев.

Павлина Панова разказа на учениците за своя професионален път, спря се на обучението си в гимназията, като посочи, че се гордее с елитното училище, което е завършила. „Ако за моето поколение знанието на един чужд език бе успех, сега при съвременните условия вие трябва да знаете поне два чужди езика. Учете се, полагайте усилия да придобиете повече знания, не се спирайте пред трудностите, защото истинските трудности тепърва ще предстоят“, каза Павлина Панова. Тя посочи, че правото е професия трудна за усвояване, като сама тя е избрала да се насочи към наказателното право. Кариерата си след завършване на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, започва като прокурор  в Софийската районна прокуратура (1992-1994), след което е съдия в Софийския районен съд (1994-1998), съдия в Софийския градски съд (1998-2001), съдия в Софийския апелативен съд (2001-2007), съдия във Върховния касационен съд, наказателна колегия (2007-2018), заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия (2013-2018). През ноември 2018 г. е избрана за член на Конституционния съд на Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд .

Учениците се интересуваха защо Павлина Панова е избрала да учи право, като съдия как е произнасяла присъдите и от какво може да се влияе един съдия. „Правото изисква отдаденост. Като съдия всички полагаме клетва, най-тежките случаи в практиката на един съдия са тези, които се отнасят за отнемането на човешки живот, но не се поддаваме на емоциите си. В съдебната зала са ме трогвали съдбите на децата – пострадали от престъпления или извършили престъпления. Трябва да ви кажа, че крачката между една укорима, неморална постъпка и извършване на престъпление е много малка“, заяви Павлина Панова. Тя даде много примери от своята практика за извършени престъпления от деца  и посочи, че спазването на установените от обществото норми са в полза на учениците.

Анна ЛОЗАНОВА