Павлина Христова, Читалище „Антон Попов“-село Самуилово: Всяка година отделяме по 200 лв. от бюджета за закупуване на нова художествена литература

снимка: pixabay.com

Павлина Христова, секретар на Читалище „Антон Попов“ в село Самуилово, община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Христова, разкажете ни за читалище „Антон Попов“ в село Самуилово. Кога е основано? Какви дейности има?

Павлина Христова: Читалище „Антон Попов“ в село Самуилово е основано на 5 юни 1926 година. Тогава то се е помещавало в една стара сграда в близост до една турска джамия, която днес е черква. Тази сграда е изпълнявала и роля на училище. През 1938 година читалището е носело името „Развитие“, но през 1944 година е наречено „Антон Попов“. Първите наченки на театралната дейност са забелязани през 1947 година, когато е сформирана театралната група. През есента на 1954 година е основана Женската певческа група, която съществува и до днес. През 1995 година се сформира Мъжка певческа група, а от вече 25 години имаме детски танцов състав, женски танцов състав, певческа група за обработен и автентичен фолклор. Всички групи участват във всички мероприятия, които се правят в селото и общината. Също така много пътуваме и извън страната. Наскоро бяхме в Радовиш, Македония на един фестивал, на който децата се представиха отлично. На 29 май с Женската танцова група „Самодивска китка“ се включихме във фестивали в Стефаново и Варна. На 1, 2 и 3 юни взехме участие в Южния национален форум за народно творчество в Петрич и Първомай.

Фокус: В какво състояние е читалищната библиотека?

Павлина Христова: Нашето читалище се помещава в многофункционална сграда. На първия етаж се помещава читалището; на втория етаж е кметство, поща и медицински център. Имаме една стая, която използваме за библиотека, но тя е крайно недостатъчна. Всяка година отделяме поне 200 лв. от бюджета на читалището, за да закупим нова художествена литература за учениците. Имаме и много спонсори. Сега наскоро получихме 48 книги от една госпожа, която работи в детската градина – Криси Стойчева. Милена Илиева също дари около 50 книги. Александър Илиев също скоро ни докара 22 книги, и така често има хора, които идват и питат дали имаме нужда от книги и след това ни донасят такива. Всяка година Община Петрич ни отпуска 1000 лева за различни дейности и от тях ние отделяме 200 лева за книги.

Фокус: Защо е важно да се съхранява читалищната дейност и читалищното дело?

Павлина Христова: Читалището е институция, в която всеки може да влезе без да заплаща, каквото и да било. След като училищата по селата затварят врати заради демографския срив, в малките населени места читалищата остават единствените места, които съхраняват и запазват обичаите и традициите. Ние се стремим да привличаме младите хора и деца към читалищната дейност – към книгите и изкуството, като правим различни беседи и разговаряме с тях. Ако го няма читалището просто в малките населени места няма да има къде да се развива една личност и децата няма да знаят много неща. През годините на своето съществуване, независимо от трудностите, в които са били поставяни всички читалища, включително и нашето, ние все пак успяваме да постигаме добри резултатите благодарение на работата с хората от селото.

Натали СТЕФАНОВА