Павлин Димитров: Очакваме силен туристически сезон през юли и август на остров Света Анастасия

За летния туристически сезон 2017 на остров Света Анастасия Радио „Фокус“-Бургас разговаря с управителя Павлин Димитров.

Фокус:  Г-н Димитров, вече сме в летния сезон на 2017 година. Какви изненади сте подготвили за туристи?

Павлин Димитров:  През сезон 2017 акцентираме върху културната програма на острова. Новото в лекарната е, че сме набавили натурален мед от Странджа. Пчеларите правят много хубав мед от шоколад, който ще се предлага в лекарната. Могат да се закупят и лечебни продукти от мед. В ресторанта ще се предлагат традиционните рибена чорба и тарама хайвер. От юни месец започват културните събития на острова с три петък-а на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“-Бургас. Този петък ще се представи театрална постановка, като корабчето ще отплава в 18 часа. След това ще има поетически концерт, през последния петък на юни ще има поп и джаз пеене. На 2 юли е благотворителният плувен маратон от острова до плажа на Чукалята с концерт на група „ПИФ“. На 14 юли ще ни гостува Рут Колева. ДТ „Адриана Будевска“ще има театрални представления на 20 и 26 юли. Общо взето това са ни акценти, както всеки, който се е вдъхновил от острова, може да ни напише стих. Вече имаме няколко такива, като на 15 август в инициативата „Часът на поета“ , ще  бъдат обявени наградите- нощувка на острова.

Фокус: Да поговорим и за традиционния плувен маратон. Каква е подготовката към момента. Колко души очаквате да се включат?

Павлин Димитров: Традиционният плувен маратон от острова до Бургас ще се случи в края на юли или август месец. За втора поредна година организираме благотворителен плувен маратон в подкрепа на Сдружение „Онкоболни и приятели“-Бургас. Засега имаме записани около 20 души. Събитието ще протече под патронажа на актрисата Йоана Буковска.

Фокус: Обявявате конкурс за стих. Каква е темата?

Павлин Димитров: Всеки, който е посетил острова и се е вдъхновил от него, на място, в лекарната може да напише нещо и да го остави там. След това творбите ще ги публикуваме на интернет страницата на острова и социалните мрежи. Темата е „Морето и острова“.

Фокус: Как протича подготовката на острова за летния сезон?

 Павлин Димитров: В момента се провеждат последни ремонтни дейности по авария на пречиствателната станция, която възникна по време на провеждането на междуведомственото учение вчера, за което се извиняваме на всички наши посетители за лекото неудобство, което нарушава гледката. Всичко останало функционира добре. До няколко дни аварията ще се отстрани. Направихме учение с „Пожарна безопасно и защита на населението“. На място имаше и 100 деца, задействаха се алармените системи, задействаха се пожарните кранове, беше имитиран пожар, който беше загасен своевременно. Персоналът получи обучение за опресняване на знанията по БЧК за първа долекарска помощ, която изискваме от всеки от екипа на острова, тъй като нямаме медицинско лице, за да може в случай на инцидент, да окажем помощ до пристигането на съответните служби.

Фокус: От кои националности са най-честите ви туристи? И колко души ви посетиха през миналото лято?

Павлин Димитров: През миналата година имаме над 40 000 посещения. Тази година дългата зима е причината за ниските температури през пролетта, така че сега имаме по-малко гости,но интересът е много жив. От Слънчев бряг имаме английски, руски туристи. Посрещаме полски групи и чехи. В петък очакваме още групи, така че сезонът започна. Основно посетителите са българи. Юни е месецът на децата и учениците с туристическия пакет „Един учебен ден на острова“, който включва разходка на острова, посещение на музея и пикник на открито.  До края на юни очакваме над 10 ученически групи от Бургас и от околните населените места. Имаме няколко сватбени тържества, кръщенета. Очакваме силен туристически сезон през юли и август.

Фокус:Кои бяха първите туристи, които ви посетиха през този летен сезон?

Павлин Димитров: На 1 април имахме гости от страната, които бяха през деня при нас. Първите, които нощуваха на острова, бе младо семейство на 15 април , на връх Великден, което мислим, че е добър знак за успешен сезон.

Фокус: Кога беше първа сватба за тази година на острова?

Павлин Димитров: Първата сватба беше на 20 май, когато се венчаха българка и германец.  Оттук нататък имаме около пет сватбени тържества.

Фокус: Колко са сватбените ритуали, които са сее извършили на острова към момента?

Павлин Димитров: Нямам точна статистика, но са над 10.

Фокус: Тъй като посещенията на острова зависят от климатичните условия. При какво вълнение на морето се отменят курсовете на корабите?

Павлин Димитров: При вълнение над 2 бала на вятър над 12м/сек от Морска администрация забраняват пътуванията по море, затваря се и пристанището. Над 10 м/сек и до 2 бала се предупреждава капитана. Плаването не е много приятно. Корабите са съобразени със сигурността, могат да плават и в по-бурно море и по-силен вятър, но става приключение, което за гостите не е приятно.

Фокус: Какво се случва с туристите, които вече са на острова и рязко се влошат климатичните условия?

Павлин Димитров: Имали сме няколко такива случая. Изчакваме да отмине бурята. Летните бури идват бързо и отминават бързо, но се случват  и да се задържат. При това положение всички гости са на сухо, имат топли напитки и храна и активизираме плана за евакуация на острова през спешния номер 112, които подават сигнала до Морска администрация и Военноморска база „Атия“, като основно Военноморската база са ни помощници. На тях разчитаме в такива случаи, защото са с много по-мореходни и сигурни плавателни съдове, които пристават на острова и евакуират гостите, които са там.

Фокус:Колко такива случая сте имали?

Павлин Димитров:Четири или пет, като гостите остават максимум два часа повече от традиционния престой. В момента,в който пристане корабът, за да не се намокрят от дъжда, подаваме сигнала и всички слизат на пристана едновремнно и се качват на плавателния съд, който да ги върне в Бургас.

Мария РУСЕВА