Павлин Косев, Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите – Варна: Малките заведения предлагаха новогодишни куверти на ниски цени, което доведе до ръст на резервациите във Варна

Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна,  в интервю за  Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Господин Косев, как премина празника?

Павлин Косев: Празниците, бих казал, преминаха доста добре. Защо казвам „празници“? Защото целия декември месец беше обсипан с празници, като започнем от 8 декември, деня на банкера, после имаше страшно много коледни, фирмени банкети. По Коледа във Варна традиционно е спокойно. Имаше минимални резервации в хотелите. Това бяха по-скоро клиенти, които събират семействата си и роднините си във Варна. Той, примерно, се прибира от чужбина и няма къде да отседне, защото не е удобно. Разбира се, имаше и фирми, които по спешност имат дежурни екипи, които по спешност се настаняват. Но като цяло Коледа беше слабо като резервации.

Фокус: Как мина Нова година конкретно?

Павлин Косев: По различното тази година от миналата, ако мога да кажа, е това че имаше огромна конкуренция за новодишната нощ. Може би два пъти повече заведения тази година излязоха с новогодишна оферта. Това по принцип не е много традиционно, но явно много хора решиха, че трябва да използват празника. Аз си обяснявам това, че поради липсата на кадри, много хотели и ресторантьори, задържат основното си ядро от кадри през зимата и им плащат, за да може за следващия сезон да нямат големи проблеми с персонала. Това ядро, така и така му плащат зимата, гледат да използват всяка една възможност да си намалят разхода. Това е, защото зимата няма толкова работа и няма с какво да ги ангажират. Вече хотелиери, като например в Банско, могат да комбинират, но които нямат, им плащат само  и само да ги задържат за следващия сезон и да имат едно сигурно ядро.

Фокус: Имаше ли промяна при резервациите тази година?

Павлин Косев: Това доведе до момента, в който до последния ден се предлагаха куверти, не навсякъде, но в голяма част от ресторантите имаше свободни места до последно. Това в никакъв случай не значи, че останаха празни ресторантите, просто казвам, че ако миналата и по миналите години сме си продавали кувертите допреди Коледа, сега до последния ден ги давахме. Имахме даже клиенти в нашия хотел, които на 31 дойдоха и си купиха куверти, и вечерта бяха наши гости.

Фокус: Има ли нещо, което ви направи впечатление тази година?

Павлин Косев: Като цяло празниците минаха добре. Това, което ми направи впечатление лично на мен, не знам дали е било практика, но сега ми направи впечатление е, че имаше екип полицаи, които цяла нощ обикаляха ресторанти и заведения. Цяла нощ имаше екипи и проверяваха дали има някакви проблеми и съдействаха на хотелиерите. Това наистина ми направи добро впечатление.

Фокус: А имаше ли някакви проблеми или инциденти във Варна?

Павлин Косев: Аз лично не съм чул за някакви сериозни проблеми.  Традиционно може да има хора, прекалили с алкохола, но не съм чул нещо фрапиращо. Струва ми се, че празника мина сравнително спокойно. Радвам се, че се взимат такива превантивни мерки от полицията, защото понякога наистина факта, че минават превантивно е доста успокояващо. Това за нас е важно, защото все пак в един хотел, примерно 200-300 човека гости, хората се отпускат и не всяко пиянство е спокойно. Винаги сигурността за гостите ни е най-важна за това, се радвам, че полицията беше взела превантивни мерки.

Фокус: А относно предлагането на повече куверти, което споменахте, как ще се отрази това на бранша?

Павлин Косев: Предложенията бяха двойно повече, още не мога да кажа проценти. Всякакви видове барчета, бистра и снек барове. Всякакви такива малки заведения, които преди години не предлагаха куверти, защото не е типично в такова малко заведение да се организира празнина програма, нито е подходящо. Тези заведения, понеже и разходите им са по-малки. А пък програмата за новогодишната нощ е скъпо удоволствие. Те дадоха предложения за куверти в порядъка на 40-50 лева, които накараха доста варненци и хора от района да посетят тези заведения. Това е така, защото някои хора не могат да си позволят куверт на стойност 80-100 лева и те бяха привлечени към този тип заведения. Там  има ръст със сигурност, не мога да кажа конкретно колко, но има поне 30 процента със сигурност. Факт е, че заведенията са много повече, повечето заведения се напълниха, така че смятам че има ръст. Хванахме по различен сегмент – хората, които не могат да отделят голяма сума пари, предпочитат на домашни условия, но при положение, че пазара се заля от доста по-евтини оферти, много хора се възползваха от това нещо, което де факто даде този ръст.

Фокус: Имаше ли промени в предпочитанията на хората за ресторанта или програмата на Нова година?

Павлин Косев: Всеки, който плаща, си има някакви претенции. Всеки си има специфична представа. Както се казва за всеки влак си има пътници. Например, в нашия хотел имахме доста компании, които не искаха да бъдат в основния ресторант и ние им обособихме конферентните зали на малки банкетни зали, като им  предоставихме озвучаване и те сами си пускаха музика. Те си правят частно парти. В основния ресторант има много повече организация, има повече сервитьори, томбола и програма. Тук се образува нещо като на домашно, но не съвсем. В дома могат да се съберат 3-4 семейства, в зависимост от дома. Тук обаче се събират от 7 до 10 семейства, които в домашни условия не могат да се съберат. Те не искат програма, не искат да плащат скъп куверт и си наемат залата. Те плащат същия куверт за храна и напитки като в основния ресторант, просто нямат програма и диджей. Имахме на три места в нашия хотел такива частни партита. Хората предпочитат да са само близки и за тях не е приоритет програмата.

Бояна АТАНАСОВА