Павлин Косев, Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Варна: Идва ни в повече данъчните да имат достъп до оперативната информация за функционирането на обектите

Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Косев, наясно ли е бизнесът с това каква ще е промяната, свързана с подмяната на касовите апарати от следващата година? Смятате ли, че има достатъчно разгласа?

Павлин Косев: На този етап няма някакво напрежение сред представителите на бизнеса. Може би едната причина е, че след тежкия сезон някои от фирмите зазимяват обекти, правят инвентаризации, други са в отпуски. Такъв е периодът. Другото, което разбрах е, че промяната влиза в сила от 1 януари, но ще има гратисен период. Т.е. от началото на годината данъчните няма да тръгнат на проверки и ресторантьори и хотелиери се успокояват, че има време. Но фирмите все още не са под напрежение. Единственият коментар от наши членове, който чух по темата е, че твърде големи права се дават на тези институции да ровят в справки в софтуера, свързана с доставки, наличности в складове. Това е твърде много информация, с която ще разполагат държавните служители, свързана с оперативното функциониране на обектите. Според мен това не е необходимо. Първоначалната идея беше да се виждат адресните карти. Затова, нека да следят касовия апарат, да следят заетостта. Но влизайки в различните подсправки, което позволява софтуера, ни идва в повече.

Фокус: Ако трябва да се сменят касови апарати как това ще рефлектира на финансовото състояние на фирмите и на крайния потребител – клиентите?

Павлин Косев: По принцип крайният потребител е най-малко виновен от това, че се променят постоянно закони и ние търпим загуби. Не можем да го караме да плаща нашата сметка или на държавата, която постоянно променя законите. Със сигурност за нас това ще е един вид „законен рекет“. Твърде много неща се промениха през последните години. Имам предвид и инвестициите, които се направиха за залите за пушачи и непушачи в заведенията. Всички тези изменения и подробности са разходи, които тежат на бизнеса.

Фокус: Вие ръководите градски хотел от голяма верига, смятате ли, че с подмяната на касовите апарати ще се пребори „сивата икономика“?

Павлин Косев: Не, не смятам. Какво означава „сива икономика“. Ако аз реша да скрия гост, какво ще разберат от НАП? Няма да го отразя в стаята. Може би ще има отражение, при хотели, които са твърде в сивата икономика. Но това може да се види и сега. Например за един хотел със сто стаи, не може да се съди за заетост на 20 % по плащанията по касов апарат през лятото. Не е необходимо да се влиза в софтуера и да се разбере, че това не е нормално. По-скоро трябват повече контрол и проверки. Ето във Варна това лято имаше огромен бум на отдаване на апартаменти и къщи за гости под наем. В сайтовете в интернет е пълно. Над 700 апартамента са регистрирани само в един от тях.

Фокус: Но голяма част от тези апартаменти и къщи не са регистрирани?

Павлин Косев: Голяма част от тях нямат нито удостоверение за категоризация, нито за регистрация, нито данъци плащат. Просто се продават. Това е сивата икономика. И определено подбиват цената. Особено с мероприятията в града, които се случиха във Варна това лято. В града пристигнаха много туристи с нискотарифните авиокомпании, които търсеха основно евтини нощувки.

Диана СТОЕВА