Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите – Варна: При едно спокойно и слънчево лято може да се надяваме да запазим нивата на туристи от миналата година

Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Господин Косев, как върви подготовката за летния сезон или може да се каже, че тя е приключила на този етап?

Павлин Косев: Първо относно подготовката за летния сезон да кажа, че специално във варна хотелите работят целогодишно и не може да се каже, че летния сезон е толкова силно изразен понеже постоянно, още от февруари месец, посрещаме автобуси с такива екскурзионни туристи. Относно комплексите – сезона вече започна. Даже в разгара, ако мога така да кажа. Времето се оправи, доста туристи вече има, така че би трябвало повечето колеги думата „подготовка“ да не я използват, защото вече започна усилено да се работи.

Относно до колко всеки един от колегите се е подготвил много зависи от доброто му планиране, от добрата мениджърска подготовка и т.н. със сигурност има хотели, които все още не са готови да посрещнат големия обем туристи, които се очакват. Като основния проблем е персонала. Другия така проблем, ако мога да го нарека, е това, че много от хотелите, през зимния период, се обновиха. Даже има хотели, които направиха основен ремонт т.е. абсолютно мебели,всичко смениха. Направиха модерни визии на стаи и т.н. и понеже и в строителството имат сериозен недостиг на кадри и проблеми с качеството на кадрите, имаше някои от хотелите, които се забавиха сроковете на изпълнение на ремонтните дейности, което също засяга вече оперативната работа за управителите на самите хотели.

Фокус: В какво се състои проблема с персонала?

Павлин Косев: Това, че има недостиг е ясно. То не е само в нашата сфера, а в почти всички сфери има недостиг на хора. Това, че имаме възможност и се облекчи режима на внос на кадри от трети страни, определено е спасяваща възможност, която в доста от хотелите се възползват. Сега относно качеството на служителите от трети страни. Аз лично смятам, че са по-скоро позитивни. Позитивно мнение имам за това, защото повечето хора са с мотивация, идват с един ентусиазъм да работят при нас, което е добре за нас. Естествено, че има изключения, но то и при българските служители също има такива изключения. Но като цяло е добра алтернатива. Това, че има трансфер на хора и че напускат от една държава в друга държава, аз не мисля, че е някакъв проблем и че трябва да се афишира това нещо, защото това не е само в нашия сектор, ами във всички сектори го има.

Относно заплатите, което е също доста пиперлива тема. Заплатите определено плавно растат нагоре. Няма как да има такива резки отклонения, защото ние не можем рязко да променяме и цените, на които продаваме към крайните клиенти и към туроператорите, партньори, с които работим. Но така или иначе при всички положения заплатите ще вървят нагоре. Това ще става плавно. При всички положения доста от работодателите така ми прави впечатление, че започнаха да възпитават отношението си към служителите. Да имат повече социални придобивки към служители, повече партита да им правят, повече бонуси системи, обвързани с продажби, с качество на обслужване и т.н., което определено се забелязва през последните години. И както и аз обичам да казвам – много е по-лесно да задържиш и мотивираш кадри, които вече са се доказали в твоя обект, отколкото да търсиш качествени кадри, защото доста се спекулира с думата „качествени кадри“. Това е много относително. Лично аз, когато правя интервюта и наемам служители, честно да си призная, гледам най-вече личните качества, културата и възпитанието в един служител. До колко е висока професионалната му подготовка или има някакъв велик опит за мен не е чак такъв приоритет, защото един човек с добри лични качества, който е ентусиазиран и мотивиран, иска да работи, задължително при нас има ориентация, предварително обучение. Ние имаме стандарти на работа, вътрешнофирмена политика. Той така или иначе минава през един процес, в който се адаптира към всеки един хотел, всеки един бизнес.

Фокус: До колкото Ви разбирам е важен потенциала?

Павлин Косев: Да, много е индивидуално. Но той ако има основата, ако има личните качества. Не толкова дали е качествен, защото думата „качествен“  е с много общо понятие. Не става ясно какво значи качествен. Тук говорим човек с добри лични качества – да има възпитание, да има култура, да има първите 7 години, както се казва, защото са много свързани нещата.

Фокус: Споменахте, че има и чуждестранни работници?

Павлин Косев: Има да, най-вече по ваканционните хотели. В градските хотели ние сме по-облагодетелствани от гледна точка на това, че целогодишно работим и малко по-лесно си намираме персонал.

Фокус: Може ли да кажем от кои чуждестранни държави по-често идват работници в България?

Павлин Косев: Основно от Украйна, Молдова, Беларус, като има доста служители от там. За тези служители също мога да кажа, че бъдейки в един хотел и мениджмънта на хотела е остана доволен от работата им, правим всичко възможно следващата година тези хора да останат доволни и те. Разбира се, било то с допълнителни бонуси, било то с дребни сувенирни подаръци, парти, което да се направи за тях. За да може следващата година тези хора да се върнат в същия хотел. Това е реално възможно и се случва в някои от хотелите. И е важно, защото един служител, който втори път се връща в същия хотел се спестяват много време и пари относно наново да го обучаваш. Той вече познава хотела, познава мениджмънта, знае организацията на работа, знае политиката и т.н. Така, че отношението към тях също внимаваме, за да можем да работим с едни и същи служители. Но определено българите са ни приоритет.

Фокус: Господин Косев, а как стои въпросът със записванията и резервациите в региона?

Павлин Косев: Туристи казах вече, че има доста. В градските хотели има доста французи. Преди два дни изпратихме два автобуса с китайци.Доста турци има, гърци. Във ваканционните вече зависи – всеки хотел работи на различни пазари. Естествено румънците също са доста голям обем предвид това, че сме доста близо и до Румъния и те ни предпочитат, харесват и Черноморието. Много силно присъствие на поляци има. Сега естествено има хотели, които работят на германския пазар и ако само с този пазар работят, и не са се насочили към други пазари със сигурност ще имат проблеми предвид фалита на компанията, немската и със сигурност там ще има някакви отливи. Руския пазар също е доста слаб, но той и миналата година не беше кой знае колко силен. Много зависи от мениджмънта. Има някои хотели, които отчитат големи спадове като предварителни резервации, други хотели казват: горе-долу сме на нивото от миналата година. Леко противоречиви са мненията на хотелиери. Не мога да кажа отсега как се очертава да бъде сезона, защото и в последния момент има много резервации. Много от хотелите започнаха директно да продават към клиенти през големите онлайн платформи за резервации, защото и по този начин има дупки, които се образуват, когато туроператорите настаняват 7-14 дена туристи. Понякога, в зависимост от чартърите, се получават такива дупки в дните, които не могат да се запълнят и тогава хотелиерите директно си продават за по 2-3 нощувки стаите. Рано е още да се каже какаов ще бъде сезона. Засега очакваме поне да запазим нивата от миналата година. Ръстове нагоре почти съм сигурен, че няма да има спрямо миналата година. Със сигурност ще има хотели, които ще са по-зле от миналата година, ще има хотели, които ще запазят нивата. Но да се надяваме, че ще бъде добър сезон. Много зависи и от  времето. Виждате колко дъждове валяха. Това нещо също дава отражение. Има много туристи, които нулират резервациите си като видят, че е лошо времето.Така, че се надяваме едно спокойно, мирно лято, със слънчево време да бъде.

Бояна АТАНАСОВА