Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в пловдивското село Церетелево на 4 юли

снимка: Почетно консулство на Руската федерация в Пловдив

Пловдив. Паметник на княз Алексей Церетелев ще бъде открит в пловдивското село Церетелево на 4 юли с тържествен военен и църковен ритуал. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Почетното консулство на Руската федерация в Пловдив. Тържествената церемония по откриването на паметника ще започне в 14.00 часа. За откриването ще присъстват Н. Пр. Анатолий Макаров, посланик  на Руската федерация в България, Н. Пр. Армен Саргсян, посланик на Армения, Н. Пр. Александр Лукашевич, посланик на Беларус, Пловдивският митрополит Николай, Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров, Почетният консул на Русия Георги Гергов и други официални лица.
Идеята за поставянето на паметника е на инициативен комитет начело с Почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Негово дарение е постаментът за бронзовия бюст. Пиедесталът с височина 185 сантиметра е изработен от риолит – скала, подобна на гранита. Паметникът е дело на Зураб Церетели.
Мемориална плоча на княз Церетелев ще бъде поставена на ресторант „Пълдин“ в Пловдив, за да напомня за делото на руския дипломат, който се бори за правата на българите и за осигуряването на автономия на Южна България. Барелефът  също е дело на Зураб Церетели.
Княз Алексей Церетелев  развива широка благотворителна дейност в помощ на българите и участва като доброволец в Руско-турската война. Той е член на дипломатическата комисия, която разследва извършените престъпления  в българските земи при потушаването на  Априлското въстание от 1876 г., и на Международната комисия, която съставя Органическия устав на Източна Румелия. Бил е Генерален консул на Русия в Източна Румелия  в периода 1878-1882  година. Българите  го наричали „нашия княз“.  Името му носят улици в София и в Пловдив, а през 1934 г. село Думанлии е преименувано на Церетелево.
Новият  паметник  е още един знак на признателност за огромния принос на княз Церетелев за българската независимост.