Паметник на Освобождението от турско робство бе открит  в Нова Загора

Паметник на Освобождението от турско робство бе открит  в Нова Загора. Той е издигнат по инициатива на кмета на община Нова Загора Николай Грозев и е на мястото на паметната плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война – 1877-1878 г., поставена още през 1998 година от признателни новозагорци в градинката до жп гарата. Това съобщиха от  Община Нова Загора.

На церемонията по откриването присъстваха и Негово превъзходителство Анатолий Макаров – посланик на Руската федерация в България, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Красимир Велчев – народен представител, председател на постоянната комисия по вероизповеданията и правата на човека и председател на Група за приятелство България – Русия в 44-то Народно събрание, народният представител Галя Захариева, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски и др.

Кметът Николай Грозев се обърна с тържествено слово към присъстващите: „В този ден, се прекланяме пред хилядите български, руски, румънски и финландски воини, пролели кръвта си за нашата земя. Коленичим пред братска Русия и свеждаме чела пред нейните синове. Изминаха десетилетия и времето ни отдалечава от онези паметни исторически събития, но дори и то не може да изличи от сърцата ни подвига на доблестните мъже, които с безпримерна смелост и вяра, жертваха младостта и живота си, за да живеем свободно и независимо днес. Надживели времето и забравата, те са наш върховен пример за патриотизъм, неподправено родолюбие и себеотрицание в името на България. Наш дълг е да съхраним спомена за тях, да бъдем силни и достойни техни следовници. Само така паметта ще пребори забравата”.

Негово превъзходителство Анатолий Макаров изтъкна здравите корени на българо-руската дружба, като заяви готовността си да продължи укрепването на приятелските връзки между двете страни. С думи на благодарност за изграждането на Паметника на Освобождението – символ на братските отношения между двата народа, се обърна и Красимир Велчев, като подчерта факта, че родолюбивата инициатива възпитава младото поколение в дух на патриотизъм, отговорност и традиции. След обръщенията, Паметникът на Освобождението беше тържествено открит от кмета Николай Грозев, Негово превъзходителство Анатолий Макаров и Велчев. Прозвучаха химна на Русия и Република България. Освещаването на мемориала беше извършено от архиерейския наместник на града свещеник Иван Стоянов и свещеноикономите Роман Чернев и Иван Иванов.

С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почест и преклониха глава пред славните геро. Бяха положени венци и цветя в знак на признателност към тези, които прозряха в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка. В чест на загиналите имаше и заря.