Параклисът „Свети Мина“ в Смолян ще отбележи храмовия си празник на 11 ноември

По повод храмовия празник на параклиса „Свети Мина“ на новия център в Смолян на 11 ноември – понеделник от 11,30 часа, ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие от  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.  Той е и председател на Църковното настоятелство на църквата  „Св. Неделя“, към  която се числи  параклисът. След водосвета ще има благословена трапеза. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.

Преди това, в понеделник от 9 часа архимандрит Висарион  ще оглави  светата божествена Литургия в църквата „Св. Неделя“ в чест на свети Мина. В съслужие ще бъде  енорийският свещеник иконом Запрян Шиков, песнопенията ще изпълнява църковният хор.

Православието  почита Св. Мина като великомъченик, убит в Египет след мъчение в 296 г. поради  страстната му защита и изповядване  на християнската вяра. На иконите се изобразява на бял кон с кръст в ръка. Известен е като чудотворец, помагащ на болни и страдащи, на пътуващи и сираци. Той е покровител на семейството, закриля жените.