Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик  ще отбележи 575 години от битката при Варна.

С вход свободен и богата програма на 10 и 11 ноември Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей,  ще отбележи 575 години от битката при Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Честванията ще започнат на 10 ноември от 10.30 часа с военен ритуал на Военноморските сили на Република България и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини.

Между 11.00 и 15.00 часа всички деца ще могат да се включат в „Работилница за славни рицари“, където с помощта на Сдружение „Арт – Визия“ ще рисуват на тема „Битката при Варна“ или ще оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение.

Оръжие от епохата – боздугани, брадви, бомбарда, копия, мечове и други, ще видят посетителите в изложба с експонати от фонда на Националния военноисторически музей, посветена на битката при Варна.

Програмата ще продължи с двудневна международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444), в която български и чуждестранни специалисти  ще представят най-новите научни разработки по темата. Заседанията са отворени за публика, като е осигурен превод на български и английски език.

Провеждането на международната конференция се финансира със средства от фонд „Култура“ на община Варна.

Десислава ВАСИЛЕВА