Парламентарната комисия по здравеопазване ще обсъди дали управителят на НЗОК трябва да бъде освободен от поста си

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. На извънредно заседание комисията по здравеопазване към Народното събрание ще обсъди писмото от управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че ще продължи болничния си. В края на май Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Миналата седмица Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. Писмото е изпратено в комисията по здравеопазване на 12 юни 2018 г. от председателя на Надзорния съвет на НЗОК.
Агенция „Фокус“ припомня: Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК през юли 2017г. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Изборът му се случи след като през юни 2017г. предишният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на Парламента оставката си, без да посочи мотивите си.
През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен.
Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинска академия – София. Има присъдена научна степен „Доктор на науките“ по научна специалност „Инфекциозни болести“ от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност „Професор“. Има следдипломна квалификация по „Здравен мениджмънт“. Владее английски и руски езици.