Парламентът включи в дневния си ред за днес проекта на декларация за Македония и Албания

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Парламентът ще разгледа проекта на декларация за Македония и Албания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това предложи председателстващият заседанието Емил Христов в началото на днешното пленарно заседание. ПРедложението му е проекта на декларация да бъде точка първа за днес. „За“ предложението му гласуваха 130 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 11, с което то бе прието. Проектът бе входиран на 9 октомври и е подписан от почти всички парламентарно представени сили. Подписите си под текстовете на декларацията са положили председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов и Полина Цанкова – Христова от „Воля“.
Основни моменти в предложената декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.
В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.
Деница КИТАНОВА