Парламентът единодушно отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс (ОБЗОР)

София. Единодушно – със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители. Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари, тъй като според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване. Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ. Изборните промени бяха и причината ПГ на „БСП за България“ да напусне парламента и вече трета седмица да на участва в заседанията.
В рамките на дебата от ГЕРБ подчертаха, че при приемане на промените в Изборния кодекс не е била нарушена Конституцията, както се посочва в президентското вето. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че някои партии приемат промените в Изборния кодекс, за да изложат мотивите си за предстоящата им загуба на изборите. „Нека да припомним, че през 2016 г. президентът Румен Радев призна изборите за честни, защото ги спечели. През 2017 г. точно с назначеното служебно правителство от Румен Радев бяха спечелени изборите от ГЕРБ. Така че на колегите от БСП не им прави чест да правят политика на инат“, посочи Цветанов. Той коментира, че президентът и президентската институция са станали като говорител на БСП. „И сега това им е единственият начин да говорят, защото те се лишиха от парламентарната трибуна“, заяви Цветанов. По думите му президентската институция не е участвала активно в дебата за промените в Изборния кодекс. Колегата му от ГЕРБ Георги Марков изрази мнение, че Румен Радев е обладан от машинното гласуване, но отбеляза, че ако то е единствена гаранция за честност на изборите, трябва да повтаряме президентския вот. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков отчете, че ветото ще бъде отхвърлено с нула гласа в негова подкрепа и подчерта, че ГЕРБ ще върне преференциите. Биков изрази убедеността си, че партията му ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има повече избиратели и по-голяма подкрепа от БСП.
Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че ГЕРБ са ги уверили, че ще върнат старото положение за преференциите и затова ще гласуват против него. По думите в мотивите към ветото на президента се правят доста фалшиви внушения. „Обединените патриоти“ никога не сме бягали от дебата за мажоритарния вот. Той няма да донесе успокоение на обществото, а до огромни групи непредставени хора. Начинът да примирим двата елемента – желанието за личности и желанието да бъдат партиите политически представени е именно преференциалният вот“, обясни Веселинов.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отчете, че президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и коментира, че това не е държавническо поведение. Валери Симеонов изрази становището на НФСБ против преференциите. „Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от различните области, общини, градове и села даже“, каза Симеонов.
Позицията на Движението по ветото беше изразена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който посочи, че истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени от президента и изрази надежда кодексът да бъде атакуван пред Конституционния съд. „Отговорност на ГЕРБ е спазването на Конституцията на страната, прилагането на международните договори“, подчерта Карадайъ.
От „Воля“ бяха убедени, че ще се отхвърли президентското вето и го определиха като чиста демагогия, стигаща до цинизъм. От партията обаче настояха за пълно отпадане на прага на преференциите.
Междувременно на пресконференция в централата на партията БСП също коментира президентското вето. Лидерът на БСП Корнелия Ниновапрогнозира, че вероятно ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено и заяви, че това е сделка между ГЕРБ и ДПС, чиято цена е опрощаването на дълговете на Мюфтийството. „Виждате, че ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите“, каза Нинова. Според нея сделката за Закона за вероизповеданията е доказателство за правотата в намеренията и поведението ни да стоим извън статуквото и задкулисието. „На това статукво и на това задкулисие има алтернатива и претендираме, че ние сме тази алтернатива. Благодаря на организации, партии и хора, които застават до нас в една принципна и надпартийна битка“, каза Нинова и посочи, че тази битка е срещу модела на прехода, срещу договорките за партийни интереси, насочени срещу народните и обществени такива.
Миналата седмица ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стигнаха до общо решение да отхвърлят президентското вето и да върнат отново спорните прагове на преференциите. От ГЕРБ заявиха, че веднага след като ветото бъде отхвърлено и в пленарната зала и последните изборни промени бъдат приети повторно, ще внесат законопроект за връщане на стария праг на преференциите.
Деница КИТАНОВА