Парламентът ще разгледа бюджета за следващата година на второ четене

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Парламентът ще разгледа Закона за държавния бюджет за следващата година на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Преди това народните представители ще продължат работа и по второто четене на бюджета на ДОО за следващата година. Гласуването по Закона за бюджета на ДОО бе прекъснато заради безредици в пленарна зала на извънредното заседание. Спорът възникна около миниалния размер на пенсията за стаж и възраст.

Предложението в Закона за бюджета на ДОО е от 1 януари до 30 юни 2020 г. размерът на миснималния размер на пенсията за стаж и възраст а бъде 219,43 лв. Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. обаче претърпя промяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв. Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в размер на 250 лв. От опозицията в лицето на БСП настояват минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв.