Пенка Иванова, учител по екообразование: Екологията трябва да е силно застъпена в образователната система, дори и със задължителен характер

Пловдив. Екологията трябва да е силно застъпена в образователната система, дори и със задължителен характер. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив учителят по екообразование в еко училище „Слънчев лъч“ Пенка Иванова. По думите й, възпитанието в екология и придобиването на екологични навици е един много важен и естествен процес и би следвало още от съвсем ранна възраст децата да бъдат стимулирани да осъзнават последиците от човешките дейности – колко много съвременният начин на живот вреди на околната среда и как всъщност можем да променим това.

„В нашето училище отдаваме голямо значение на екообразованието и позитивното отношение към природата. С голям ентусиазъм работим по екологични проекти, както с по-големите ни ученици, така и в най-малката възрастова група – от предучилищна до 4-ти клас. При малчуганите целта е не толкова образование, колкото – възпитание. Такъв е и примера с проекта ни RAEST, който е финансиран от „Еразъм+“ и е международен. Идеята е да възпитаме дори у най-малките деца любов към природата, желание за нейното опазване и възстановяване. Вярваме, че постепенно децата ще изградят такова отношение към природата, че ще станат бъдещите иноватори, зелени предприемачи или учени, които да помогнат за разрешаването на някои от глобалните екологични предизвикателства!“, коментира Пенка Иванова.

Учителят по екообразование посочи, че екологичното мислене е начин на живот и то се изгражда стъпка по стъпка. „Още с влизането си в нашето училището, децата започват да изграждат екологични навици. По-голямата част от времето си, ако метеорологичните условия позволяват, прекарват навън – имаме външни класни стаи, 5 декара двор с трева и овошки и никакъв асфалт. Изхвърляме отпадъците разделно и в стаите и в кухненския бокс, имаме си и компостер за биоразградимите отпадъци, а децата засаждат цветя, овошки и зеленчуци, за които сами се грижат в последствие. Още от съвсем мънички нашите ученици изграждат добри екологични навици и с удоволствие спазват правилата ни. Много ми харесва, че самите родители на децата ни са хора с положително отношение към екологията и опазването на природата. Възприемат я не само като източник на ресурси, а и като място, което трябва да уважаваме, защото ние сме част от природата, а не сме нейни собственици“, каза Иванова.

Учителят разказа, че еко училище „Слънчев лъч“ е съвсем младо, като в момента провежда трета учебна година. „Ние сме едно иновативно училище, като успяваме да комбинираме по уникален начин много успешни методики на преподаване с акцент върху проектно-базираното обучение. Стремим се информацията да преминава през самите деца чрез игри и различни други дейности, а не само чрез гледане на филмчета или четене на учебници. Вярваме, че все повече хора започват да се убеждават, че това е по-успешния начин на обучение в днешно време. За щастие, имаме голяма подкрепа от страна на родителите, екипът на училището е изключително мотивиран и е съставен от професионалисти“, разказа Иванова.

Тя посочи, че много важен аспект от образованието в „Слънчев лъч“ е и музиката. „При нас звучи класическа музика както в коридорите по време на междучасията, така и музиката се използва активно и по време на часовете. Всички наши деца свирят на инструмент, като сме им предоставили наистина богат избор. Има деца, които при нас за първи път докосват китара или пиано, и са много въодушевени от това. Изучаването на музикален инструмент е много полезно за детското развитие, както интелектуално, така и емоционално. Доказано е също така, че чрез музиката се тушират и тревожността и агресията, а и по този начин информацията в часовете се възприема значително по-лесно и по-приятно. При нас правим всичко така, че да бъде максимално забавно и интересно за самите ученици и  резултатите не закъсняват – имаме щастливи деца, които усвояват материала с лекота и идват на училище с огромно удоволствие!“, заключи Пенка Иванова.

Тони МИХАЙЛОВ